Putin a primit o doză dintr-un vaccin experimental nazal anticovid

Putin a primit o doză dintr-un vaccin experimental nazal anticovid

Președintele rus Vladimir Putin a povestit că, la câteva zile de la doza booster, a primit și o doză din vaccinul nazal anticovid, într-o încercare de a convinge populația Rusiei să se vaccineze.

El a dezvăluit că s-a oferit voluntar să facă parte din studiile clinice ale vaccinului intranazal anticovid dezvoltat de cercetătorii ruși, descris drept un spray ”pudră”, scrie Moscow Times.

”Am aplicat un puf într-o nară, apoi în alta”, a afirmat Putin, într-o ședință video cu oficialii responsabili cu gestionarea pandemiei în Rusia.

ADVERTISING

”Am stat acolo 15 minute și aia a fost. Nu am simțit nimic, absolut nimic”, a relatat Putin.

În ceea ce privește doza a treia, liderul de la Kremlin spune că Sputnik Light nu i-a provocat nicio durere.

”Azi, după cele două proceduri, am și făcut sport de dimineață”, a transmis el.

Cu această ocazie, liderul de la Kremlin le-a adresat rușilor o nouă rugăminte de a se vaccina, inclusiv cu doza booster, pentru a contribui la combaterea celui mai mortal val de Covid de până acum, care a generat în ultimele zi peste 1.000 de decese pe zi în Rusia.

ADVERTISING

Covid face ravagii în Rusia

Rusia a dezvoltat pe plan local câteva vaccinuri, inclusiv controversatul Sputnik V, dar campania de vaccinare merge greu în țară.

Doar 37% dintre ruși sunt vaccinați cu schemă completă, iar, potrivit autorităților, imunitatea de turmă în Rusia abia a depășit 50%.

La această oră, legiuitorii se pregătesc să impună certificatul digital Covid pentru accesul în sistemul public de transport, restaurante și magazinele neesențiale, în speranța de a combate valul 4, dar și pentru a stimula vaccinarea.

ADVERTISING

Și, totuși, Putin a ținut să sublinieze că nu este de acord cu vaccinarea obligatorie.

Rusia este una dintre cele mai afectate țări din lume de pandemia de coronavirus, cu peste 9,4 milioane de infecții și peste 266.000 de decese raportate oficial.

Potrivit unei analize realizate de publicația Moscow Times, excesul de decese de la începutul pandemiei a depășit însă cifra de 723.000 de morți.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇