Rusia a raportat în ultimele 24 de ore un nou record de decese asociate Covid, cu 1.189 de morţi, mai mult cu 11 decât în ziua precedentă, potrivit Centrului operativ de luptă împotriva pandemiei de coronavirus.
Luna noiembrie însumează deja două recorduri de decese deşi se află de abia la început, iar ruşii se află de cinci zile într-o vacanţă plătită la ordinul preşedintelui ţării, Vladimir Putin, tocmai pentru a încerca o reducere a ratei mortalităţii, relatează EFE.
Noul record ridică la 242.060 numărul total al deceselor de Covid, deşi potrivit statisticilor oficiale numărul morţilor ar fi de două ori mai mare.
Potrivit datelor furnizate de Worldometer, Rusia se află în prezent pe primul loc în lume, şi în Europa, cu cele mai multe decese de coronavirus, înaintea Ucrainei.
Moscova, focarul pandemiei în Rusia, a înregistrat 95 de decese în ultimele 24 de ore, urmată de Sankt Petersburg (86) şi de regiunea Moscovei (53).
În ultima zi s-au înregistrat şi 40.443 noi cazuri de COVID-19 în 85 de regiuni ale ţării, astfel încât ţara a depăşit pragul de 40.000 de infecţii.
La Moscova au fost depistate 6.827 de noi infecţii în ultima zi, la Sankt Petersburg 3.269, iar în regiunea Moscovei 2.744.
Rusia a înregistrat în total de la declanşarea pandemiei de coronavirus 8.633.643 de contagieri şi se menţine pe locul cinci în lume cu cele mai multe cazuri, în urma SUA, Indiei, Braziliei şi Marii Britanii.
Vacanța plătită s-a prelungit în unele regiuni
Preşedintele Putin a oferit regiunilor posibilitatea de a prelungi perioada de vacanţă plătită, în funcţie de situaţia lor epidemiologică.
Deocamdată, regiunile Novgorod, sud-estul Sankt Petersburgului, Celeabinsk în Urali şi Kursk, în vestul ţării, au anunţat o prelungire a vacanţei retribuite.
Guvernatorul Moscovei, Andrei Vorobiov, şi primarul capitalei, Serghei Sobianin, au anunţat că vacanţa nu va fi aici prelungită.
La Moscova însă, toate persoanele de peste 60 de ani şi cei cu boli cronice vor trebui să rămână acasă până la 25 februarie, iar companiile să trimită angajaţii în telemuncă în această perioadă, sau cel puţin 30% din personalul care nu s-a vaccinat sau care nu a trecut prin boală.
Autorităţile ruse atribuie numărul mare al noilor contagieri şi decese agresivităţii variantei Delta, nerespectării măsurilor sanitare şi ratei scăzute a vaccinării.
În Rusia, ţară pionieră la momentul înregistrării propriului vaccin anti-COVID-19, doar 50.960.796 dintre cetăţeni s-au vaccinat cu schema completă, astfel încât rata imunizării colective a ajuns la 46,8%.