Rusia omologhează Sputnik Light, vaccinul într-o singură doză cu un preț mai mic de 10 dolari

Rusia omologhează Sputnik Light, vaccinul într-o singură doză cu un preț mai mic de 10 dolari

Rusia a omologat, joi, o versiune ”light” (uşoară) a vaccinului său împotriva covid-19 Sputnik V, care se administrează într-o singură doză.

Această omologare a fost anunţată în paralel de către cei care au conceput vaccinul şi de către vicepremierul rus însărcinat cu Sănătatea Tatiana Golikova, în cadrul unei reuniuni cu preşedintele rus Vladimir Putin, transmisă la televiziune, relatează AFP.

Potrivit Fondului rus de investiţii directe (RDIF), care finanţează dezvoltarea vaccinului, Sputnik Light are o eficienţă de 79,4%.

Main Newsroom Press Releases Single dose vaccine, Sputnik Light, authorized for use in Russia

Introducing a new member of the Sputnik family - a single dose Sputnik Light!It’s a revolutionary 1-shot COVID-19 vaccine with the 80% efficacy - higher than many 2-shot vaccines.Sputnik Light will double vaccination rates and help to handle epidemic peaks ✌While Sputnik V remains our core vaccine, Sputnik Light has its own features. See how it’s different from its parent, #SputnikV, already registered in 64 countries with a total population of over 3.2 bln people: https://sputnikvaccine.com/newsroom/pressreleases/single-dose-vaccine-sputnik-light-authorized-for-use-in-russia/

Publicată de Sputnik V pe Joi, 6 mai 2021

Sputnik V, care se administrează în două doze, are o eficienţă declarată de ruşi de 91,6%.

ADVERTISING

”Vaccinul Sputnik Light are la bază o platformă cu vector adenoviral uman bine studiat şi care s-a dovedit sigur şi eficient”, anunţă într-un comunicat RDIF.

Preţul acestei versiuni a vaccinului urmează să fie ”mai mic de zece dolari”, anunţă RDIF.

Directorul Centrului de Cercetare Gamaleia de la Moscova Aleksandr Ghinţburg apreciază că Sputnik Light va permite ”o imunizare mai rapidă a unor grupuri de populaţie mai importante şi va susţine un nivel de imunitate mare la cei care au fost deja contaminaţi”.

ADVERTISING

Directorul RDIF Kirill Dmitriev, citat în acelaşi comunicat, apreciază că această versiune ”reduce în mod considerabil probabilitatea unor cazuri grave care conduc la spitalizare”.

Potrivit lui Dmitriev, Sputinik V cu două doze ”va rămâne principala sursă de vaccinare în Rusia, în timp ce Sputnik Light va fi exportat”.

Rusia se laudă că a fost prima ţară din lume care a omologat un vaccin împotriva Covid-19, încă din august 2020, un anunţ care a fost considerat la acea vreme prematur, înaintea începerii testelor clinice în masă (faza 3) şi publicării rezultatelor ştiinţifice.

ADVERTISING

În februarie, prestigioasa revistă medicală The Lancet a confirmat că Sputnik V are o eficienţă de 91,6% şi a disipat astfel îndoielile cu privire la fiabilitatea vaccinului rusesc.

Din cauză că nu poate produce suficient vaccin şi că vrea să-şi consacre producţia cu prioritate propriei populaţii, Rusia a livrat până în prezent doar cantităţi reduse în afara ţării.

La sfârşitul lui aprilie, Agenţia braziliană a medicamentului ANVISA a refuzat să omologheze Sputinik V şi a dat asigurări că poartă o variantă activă a unui virus comun, care cauzează gripă, din cauza unei anomalii de fabricaţie.

Cei care au conceput Sputnik V au denunţat, în schimb, un refuz de natură ”politică” şi au ameninţat cu procese de defăimare.

Potrivit Centrului Gamaleia, peste 20 de milioane de oameni din lume au fost vaccinaţi, până în prezent, cu prima doză de vaccin Sputnik V.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇