Rusia apelează la China pentru a face față cererii de doze de vaccin anti-Covid Sputnik V.
Rusia a anunțat deja în ultimele săptămâni trei acorduri în valoare totală de 260 de milioane de doze cu companii chineze.
Este o decizie care ar putea însemna un acces mai rapid la vaccin pentru țările din America Latină, Orientul Mijlociu și Africa care au comandat vaccinul Rusiei, întrucât SUA și Uniunea Europeană se concentrează în principal pe nevoile de vaccinare interne, comentează AP News.
Criticile anterioare privind vaccinul rusesc au fost stinse de datele publicate în revista medicală britanică The Lancet, care a concluzionat că serul este eficient, cu o rată de eficacitate de 91%.
Cu toate acestea, experții au pus la îndoială capacitatea Rusiei de a-și îndeplini angajamentul față de țările din întreaga lume. În timp ce promite sute de milioane de doze, țara abia a reușit să administreze doze suficiente pe plan intern.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că cererea pentru Sputnik V depășește semnificativ capacitatea de producție internă a Rusiei.
Pentru a stimula producția, Fondul rus de investiții directe (RDIF), care a finanțat Sputnik V, a semnat acorduri cu mai mulți producători de medicamente din alte țări, precum India, Coreea de Sud, Brazilia, Serbia, Turcia, Italia și altele. Există puține indicii, totuși, că producătorii din străinătate, cu excepția celor din Belarus și Kazahstan, au produs până acum cantități mari de vaccin.
Airfinity, o companie de analiză științifică din Londra, estimează că Rusia a fost de acord să furnizeze aproximativ 630 de milioane de doze de Sputnik V către peste 100 de țări, cu doar 11,5 milioane de doze exportate până acum.
RDIF a refuzat să dezvăluie câte doze sunt alocate pentru alte țări. Până în 27 aprilie, în Rusia s-au produs mai puțin de 27 de milioane de seturi de două doze de Sputnik V.
Fondul rus, care a fost responsabil de cooperarea internațională pentru Sputnik V, a declarat în aprilie că va produce 100 de milioane de doze în colaborare cu Hualan Biological Bacterin Inc., în plus față de un acord anterior anunțat în martie pentru 60 de milioane de doze cu Shenzhen Yuanxin Gene tech Co.
Aceste două contracte se adaugă oricum unui acord anunțat în noiembrie anul trecut cu Tibet Rhodiola Pharmaceutical Holding Co, care plătise 9 milioane de dolari pentru fabricarea și vânzarea vaccinului Sputnik V în China. RDIF a declarat în aprilie că termenii înțelegerii erau pentru 100 de milioane de doze cu o companie aparținând Tibet Rhodiola.
Rusia este ”foarte ambițioasă, dar este puțin probabil să-și atingă obiectivele”, apreciază Rasmus Bech Hansen, fondator și CEO al Airfinity.
Lucrul cu China pentru a produce Sputnik V ar putea fi o situație de win-win atât pentru Rusia, cât și pentru China, a adăugat el.
În ultimii ani, companiile chineze de vaccinare au trecut de la fabricarea în mare parte a produselor destinate utilizării pe piața internă la furnizarea pentru piața globală. Firmele individuale au obținut și aprobări prealabile de la OMS pentru vaccinuri specifice. Odată cu pandemia, companiile chineze au exportat sute de milioane de doze în străinătate.
Producătorii chinezi de vaccinuri și-au extins rapid capacitatea de producție și promit că pot satisface nevoile interne ale Chinei până la sfârșitul anului.
Cu toate acestea, niciuna dintre cele trei companii chineze nu a început încă să fabrice Sputnik V.
Tibet Rhodiola a început să construiască o fabrică în Shanghai la sfârșitul anului trecut și se așteaptă ca producția să înceapă abia în septembrie.
Președintele Tibet Rhodiola, Chen Dalin, a mai spus că, după succesul transferului de tehnologie, vor începe cu o comandă de 80 de milioane de doze pentru a le revinde Rusiei.