Un vaccin pentru o formă agresivă de cancer prelungește viața bolnavilor

Un vaccin pentru o formă agresivă de cancer prelungește viața bolnavilor

Primul vaccin din lume destinat bolnavilor de cancer cerebral le poate prelungi acestora considerabil viața, arată un studiu recent.

Vaccinul se numește DCVax și este destinat tratării tumorilor cerebrale în cazul pacienților diagnosticați cu glioblastom, cea mai comună formă de cancer cerebral și, de asemenea, una dintre cele mai agresive.

Persoanele diagnosticate cu glioblastom trăiesc, în medie, între 12 și 18 luni de la diagnosticare, scrie The Guardian.

Însă un pacient dintr-un studiu global care a inclus peste 300 de persoane a trăit mai mult de opt ani, după ce a primit vaccinul DCVax. În Marea Britanie, un bărbat de 53 de ani încă trăiește, la șapte ani după ce a fost vaccinat.

ADVERTISING

Vaccinul ”a demonstrat că prelungește viața și, în mod interesant, acționează inclusiv la pacienții considerați în mod tradițional ca având un prognostic mai slab”, cum ar fi persoanele în vârstă și persoanele pentru care chirurgia nu este o opțiune, a declarat profesorul Keyoumars Ashkan, neurochirurg la spitalul King’s College din Londra, implicat în studiu.

Dacă va fi aprobat de specialiști, DCVax va fi primul tratament nou în 17 ani pentru pacienții diagnosticați cu glioblastom și primul în 27 de ani pentru oamenii la care cancerul a recidivat.

ADVERTISING

În urma studiului, cercetătorii au constatat că pacienții recent diagnosticați, care au fost vaccinați, au supraviețuit, în medie, peste 19 luni, comparativ cu cei care au primit un placebo și care au trăit 16 luni.

Cei în cazul cărora boala a revenit au trăit, în medie, încă 13,2 luni după vaccin, comparativ cu doar 7,8 luni, media în cazul pacienților care nu au fost vaccinați.

Per total, 13% dintre pacienții care au primit vaccinul au trăit încă 5 ani după diagnostic. Doar 5,7% dintre cei nevaccinați au supraviețuit atât după diagnostic.

ADVERTISING

Cum acționează acest vaccin? Vaccinul este o formă de imunoterapie, în care sistemul imunitar al organismului este programat să urmărească și să atace tumorile. Acesta este primul vaccin dezvoltat pentru a combate tumorile cerebrale.

”Vaccinul funcționează prin stimularea propriului sistem imunitar al pacientului pentru a lupta cu tumorile. Acesta oferă o soluție personalizată, lucrând cu sistemul imunitar al pacientului, care este cel mai inteligent sistem cunoscut de om. Vaccinul este produs prin combinarea proteinelor din tumora proprie a pacientului cu celulele albe din sângele acestuia. Acest lucru educă celulele albe să recunoască tumora”, a declarat Ashkan.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇