Un simplu vaccin poate ajuta la întârzierea demenței

Un simplu vaccin poate ajuta la întârzierea demenței

Un studiu recent realizat la Universitatea din Oxford a arătat că vaccinarea împotriva herpesului zoster poate ajuta, de asemenea, la întârzierea demenței.

Interesant este că atât variantele mai vechi ale vaccinului, cât mai ales cele noi oferă această protecție, au stabilit oamenii de știință.

Zona zoster este o afecțiune dureroasă și gravă care este mai frecventă la persoanele în vârstă. Ea este cauzată de reactivarea virusului Herpes zoster – virusul care provoacă varicela.

Despre vaccinul Zostavax, mai vechi, folosit de circa 18 ani, existau bănuieli că ar putea întârzia apariția demenței, însă efectul a fost și mai puternic la vaccinul Shingrix, mai nou, se arată într-un raport publicat de revista Nature Medicine.

ADVERTISING

Potrivit autorului studiului, profesorul Paul Harrison, „există o posibilitate ca virusurile herpetice să fie unul dintre numeroșii factori care ar putea promova demența”.

„Prin urmare, un vaccin care oprește o reactivare a virusului ar putea întârzia un proces care conduce la demență în următorii ani”, a mai spus acesta.

O altă posibilitate este ca ingredientele din vaccin, concepute pentru a ajuta organismul să organizeze un răspuns protector, ar putea juca un rol, a adăugat el.

În Marea Britanie, unde a fost realizat studiul, un vaccin gratuit împotriva herpesului zoster este disponibil persoanelor care împlinesc 65 de ani, celor cu vârste cuprinse între 70 și 79 de ani și persoanelor cu vârste de peste 50 de ani care au un sistem imunitar grav slăbit.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇