Multe dintre cazurile de demență ar putea fi tratate. În realitate, e o boală a ficatului greșit diagnosticată

Multe dintre cazurile de demență ar putea fi tratate. În realitate, e o boală a ficatului greșit diagnosticată

Un studiu recent sugerează că aproximativ 13% dintre cei diagnosticați cu demență ar suferi, de fapt, de altă boală, care afectează funcția cognitivă și este tratabilă.

O cercetare condusă de facultatea de medicină a Universității Virginia Commonwealth (VCU) și Centrul Medical Richmond VA a descoperit o legătură între o boală a ficatului și afectarea cognitivă proprie demenței.

Studiul realizat în SUA a avut ca punct de pornire analiza fișelor medicale a aproape 300.000 de oameni, descoperind că, în realitate, o parte dintre cei diagnosticați cu demență aveau, de fapt, o boală hepatică, cu efecte asupra funcției cognitive.

ADVERTISING

”Furnizorii de asistență medicală trebuie să fie conștienți de această potențială suprapunere între demență și encefalopatia hepatică, care este tratabilă”, a explicat hepatologul dr. Jasmohan Bajaj, într-un comunicat al Universității Virginia Commonwealth.

Encefalopatia hepatică este o tulburare neurologică și poate fi cauzată de o afecțiune hepatică severă, pentru ca în asemenea cazuri ficatul nu reușeşte să filtreze toxinele din sânge, iar acestea pot ajunge la creier, provocând tulburări cognitive.

ADVERTISING

Encefalopatia hepatică – afectarea cognitivă cauzată de insuficiența hepatică – afectează peste 40% dintre pacienții cu afecțiuni hepatice avansate (ciroză). Deficiențele cerebrale pe care le provoacă sunt greu de deosebit de demență.

Tratamentul encefalopatiei hepatice a rezolvat deficiențele cognitive în cazul mai multor pacienți care fuseseră diagnosticați cu demență.

Odată ce ficatul nostru începe să funcționeze defectuos, acesta stresează alte țesuturi din corp, inclusiv rinichii, pancreasul, inima, precum și creierul, au mai explicat oamenii de știință.

ADVERTISING

”Această legătură importantă între demență și sănătatea ficatului subliniază importanța screening-ului pacienților pentru contribuțiile potențial tratabile la declinul cognitiv”, arată cercetătorii americani, într-un raport publicat de American Journal of Medicine.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇