Metoda prin care demența poate fi prezisă cu 9 ani înainte de instalare

Metoda prin care demența poate fi prezisă cu 9 ani înainte de instalare

O nouă metodă dezvoltată de o echipă de la Universitatea Queen Mary din Londra și de la Universitatea Monash din Australia oferă o modalitate de a prezice afecțiuni precum boala Alzheimer cu până la 9 ani înainte de instalare.

Această metodă presupune analizarea scanărilor cerebrale obținute prin rezonanță magnetică funcțională (fMRI) cu ajutorul unui model neurobiologic.

În cadrul testelor, modelul a arătat o acuratețe de peste 80% în ceea ce privește predicția dezvoltării demenței, scrie Science Alert.

ADVERTISING

Modelul se concentrează pe o rețea cerebrală numită rețeaua modului implicit (DMN), care este adesea afectată la începutul bolii Alzheimer și care este importantă pentru menținerea gândurilor organizate.

Studiul a inclus scanări ale creierului a 81 de persoane care au dezvoltat ulterior demență și un grup de control format din 1.030 de persoane.

Cu ajutorul acestei metode, rapidă și ușor de realizat (nefiind necesare decât câteva minute), echipa a reușit să detecteze semnele de demență cu până la nouă ani înainte.

ADVERTISING

Pe lângă faptul că a prezis demența cu o rată de acuratețe de 80%, tehnica a putut, de asemenea, să estimeze momentul în care va fi pus un diagnostic oficial, într-o marjă de doi ani.

Această abordare inovatoare nu numai că îmbunătățește diagnosticul precoce, dar ajută și la identificarea persoanelor cu risc ridicat de demență și la înțelegerea factorilor de mediu care pot contribui la acest risc.

Analizând date din seturi mari, cercetătorii pot obține informații despre evoluția demenței și pot, eventual, încetini dezvoltarea acesteia, se arată într-un raport publicat de jurnalul Nature Mental Health.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇