O activitate intensă a creierului, la locul de muncă, poate proteja împotriva problemelor de memorie în viitor, ajutând la prevenirea demenței, arată un nou studiu.
Ocupațiile care se caracterizează prin muncă manuală repetitivă, fără opțiunea unor sarcini de gândire mai provocatoare, pot crește riscul de declin cognitiv și demență, sugerează studiul realizat de o echipă de cercetători norvegieni.
Potrivit acestora, folosirea mai intensă a creierului la locul de muncă ajută la evitarea problemelor de gândire și de memorie la vârsta bătrâneții.
Rezultatele studiului arată că un loc de muncă de rutină care implică o stimulare mintală scăzută la vârsta de 30, 40, 50 și 60 de ani a fost legat de un risc cu 66% mai mare de afectare cognitivă ușoară și de un risc cu 37% mai mare de demență după vârsta de 70 de ani, în comparație cu un loc de muncă solicitant din punct de vedere cognitiv și interpersonal.
Specialiștii spun că, la fel cum folosim exercițiile fizice pentru a ne dezvolta și a ne menține musculatura, exersarea creierului prin sarcini de lucru mai angajante și interacțiuni colegiale continue pare să ajute, de asemenea, la prevenirea demenței, se arată într-un raport publicat de jurnalul Neurology.
Locurile de muncă de rutină care nu au fost clasificate cu potențial de a „proteja din punct de vedere cognitiv” implicau adesea sarcini manuale și de gândire repetitive, așa cum este tipic pentru munca în fabrică și contabilitate.
„Cele mai multe persoane cu locuri de muncă de rutină din eșantionul nostru au inclus menajere, îngrijitori, muncitori în construcții și factori de transport poștal”, a explicat unul dintre oamenii de știință implicați în studiu, dr. Trine Edwin, cercetător la Spitalul Universitar din Oslo.
Locurile de muncă mai solicitante din punct de vedere cognitiv nu se bazau pe sarcini de rutină, chiar dacă uneori era necesară repetiția. Sarcinile zilnice includeau mai des gândirea creativă, analiza informațiilor, rezolvarea problemelor și explicarea ideilor și informațiilor către alte persoane.
Competențele interpersonale, cum ar fi antrenarea sau motivarea altora, sunt, de asemenea, necesare în aceste tipuri de locuri de muncă stimulante din punct de vedere mintal.
„În acest grup au existat avocați, medici, contabili, ingineri tehnici și persoane din serviciul public, dar cea mai frecventă ocupație a fost cea de profesor”, a declarat Edwin.
„Dacă nu o folosești, o pierzi. Acest lucru este valabil în mod similar pentru angajamentul cognitiv pe parcursul întregii vieți”, declară autorii studiului.