Dimensiunea creierului omului a crescut de-a lungul timpului. Un studiu recent arată că acesta s-a mărit considerabil în ultimii zeci de ani, ceea ce înseamnă, spun oamenii de știință, că și cazurile de demență vor fi mai puține în viitor.
O cercetare realizată de oamenii de știință de la Universitatea din California Davis a arătat că, de pildă, persoanele născute în anii ’70 au creierul mai mare cu aproape 7% față de cele venite pe lume în anii ’30.
Hipocampul, regiunea cerebrală responsabilă pentru memorare și învățare, a crescut cu aproape 6% de-a lungul generațiilor studiate, scrie Science Alert.
”Decada în care te-ai născut pare să aibă un impact asupra mărimii creierului și a sănătății sale potențiale pe termen lung”, a explicat neurologul Charles DeCarli, de la universitatea menționată, autorul cercetării.
”Genetica joacă un rol în determinarea mărimii creierului, dar concluziile noastre arată că și influențele externe – sănătate, factori sociali, culturali și educaționali – ar putea de asemeni să joace un rol”, a mai spus acesta.
Alte studii au arătat că incidența demenței în Europa și America a scăzut cu 13% în fiecare deceniu în ultimii 30 de ani, un motiv posibil fiind stilul de viață mai sănătos. Iar oamenii de știință spun că, cel mai probabil, acest trend va continua.
Demența este marcată de subțierea materiei cenușii, a cortexului, cu rol în ceea ce privește memoria, învățarea și argumentarea, printre alte procese cognitive.
Un creier bolnav (de demență) se micșorează în timp, de aceea, a avea un volum mai mare al creierului de la început ar putea ajuta. Iar studiile au arătat că performanțele cognitive erau mai bune în cazul pacienților cu Alzheimer care aveau capul mai mare.
Totuși, nu toți oamenii de știință sunt de părere că un volum mai mare al creierului se află în strânsă legătură cu o ”rezervă” mai bună. Cu toții sunt însă de acord că exercițiul regulat ajută atunci când vine vorba de un volum mai mare al regiunilor cerebrale care răspund de memorie și învățare. În același timp, consumul de alcool, izolarea socială și o dietă nesănătoasă au efectul advers.