Aproximativ 15 milioane de persoane din întreaga lume suferă anual un accident vascular cerebral (AVC). Studiile anterioare au arătat deja că un AVC poate crește riscul unei persoane de a suferi de anumite boli, inclusiv demență de orice fel.
Cercetătorii de la Universitatea canadiană McMaster au calculat că un AVC poate crește riscul de demență cu 80%. Oamenii de știință canadieni au descoperit, de asemenea, că riscul de demență este de trei ori mai mare în primul an după un AVC.
Acestea se adaugă riscului de a suferi de probleme de vedere, înghițire, depresie și cancer.
Cât despre probabilitatea de a suferi de demență după un AVC, aceasta scade la un risc de 1,5 ori mai mare la cinci ani după episod, dar rămâne ridicat pentru următorii 20 de ani, scrie Medical News Today.
Pentru acest studiu, echipa de cercetători a analizat date de la peste 15 milioane de persoane din Ontario, Canada, prin intermediul bazelor de date medicale.
Au fost identificate aproximativ 181.000 de persoane care au suferit fie un AVC ischemic, fie o hemoragie intracerebrală, care au supraviețuit fără demență timp de cel puțin 90 de zile.
Riscul de demență a fost cu aproape 80% mai mare și la persoanele care au avut un AVC, în comparație cu grupul de control care a avut un infarct și niciun AVC.