Viteza cu care vorbești arată riscul de demență. Contează sau nu pauzele în limbaj?

Viteza cu care vorbești arată riscul de demență. Contează sau nu pauzele în limbaj?
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Cercetătorii de la Universitatea din Toronto au descoperit că viteza de vorbire ar putea fi un indicator al riscului de demență.

Oamenii de știință spun că este chiar mai importantă decât pauzele din vorbire, atunci când încercăm să ne amintim un termen sau să găsim cuvântul ce mai potrivit. Astfel de pauze, spun ei, apar inevitabil pe măsură ce înaintăm în vârstă.

Importantă este, însă, spun ei, viteza cu care vorbim în afara acestor pauze, scrie The Independent.

Descoperirile ar putea duce la dezvoltarea de noi instrumente pentru a detecta declinul cognitiv cât mai devreme posibil.

ADVERTISING

Rezultatele noastre indică faptul că schimbările în viteza generală de vorbire pot reflecta schimbările din creier”, a declarat Jed Meltzer, co-autor al studiului realizat pe 125 de persoane cu vârste cuprinse între 18 și 90 de ani.

Viteza de vorbire ar trebui să fie testată ca parte a evaluărilor cognitive standard pentru a-i ajuta pe clinicieni să detecteze mai repede declinul cognitiv și să-i ajute pe adulții mai în vârstă să-și susțină sănătatea creierului pe măsură ce îmbătrânesc”, a mai adăugat dr. Meltzer.

ADVERTISING

Cu toate acestea, constatările sunt corelaționale, ceea ce înseamnă că antrenarea pentru a vorbi mai repede ar putea să nu aibă impact asupra sănătății creierului la persoanele în vârstă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇