Nu există o formulă magică pentru prevenirea demenței. Însă mai multe studii au arătat că anumiți nutrienți pot ajuta la prevenirea deteriorării unor funcții cognitive odată cu înaintarea în vârstă.
Trei tipuri de nutrienți cu efect neuroprotector au atras atenția specialiștilor în ultimii ani: antioxidanții, vitamina B și acizii grași polisaturați, arată dr. Uma Naidoo, psihiatru și biolog nutrițional format la Harvard, într-un articol publicat de CNBC.
Antioxidanții combat radicalii liberi care pot distruge celulele nervoase, vitamina B joacă un rol important în funcționarea celulelor creierului, iar acizii grași polisaturaţi ajută la dezvoltarea de celule nervoase nou-formate.
Suplimentele pot furniza acești nutrienți, însă Naidoo le spune întotdeauna oamenilor să consume întâi alimente de calitate, în special pentru a obține acizii grași precum omega-3.
"Când mănânci alimente neprocesate, obții vitamine, minerale, grăsimi sănătoase și proteine suplimentare. Este o bază bună pe care să construiești un plan de alimentație sănătoasă", explică ea.
Omega-3, nutrientul numărul 1 pentru sănătatea creierului
Omega-3 se găsește în peștele gras sălbatic precum anșoa, sardine și somon. În special somonul sălbatic sockeye conține niveluri de EPA și DHA, acizi grași omega-3 polinesaturați care sunt benefici pentru sănătatea creierului nostru.
O porție medie de somon sălbatic file în Statele Unite are o greutate de până la 114 grame, iar cantitatea recomandată pe săptămână este de aproximativ 230 de grame. Ar trebui, așadar, să consumăm cel puțin de două ori pe săptămână pește bogat în omega-3, spune experta, autoarea volumelor "This is Your Brain on Food" și, cel mai recent, "Calm Your Mind with Food".
Pentru vegetarieni și nu numai există și alte surse bogate în omega-3:
- semințele de chia;
- semințele de susan;
- nucile;
- semințele de in.
Aproximativ 30 de grame de semințe de chia reprezintă o cantitate suficientă pentru a acoperi necesarul zilnic recomandat de acizi grași omega-3, oferind aproximativ 5.000 mg.
"Dacă mănânci ouă, optează pentru cele care provin de la găini crescute liber. Adaugă turmeric și piper negru măcinat pentru a optimiza impactul asupra sănătății creierului", recomandă Dr. Uma Naidoo.
Pe lângă alimentație, un stil de viață general sănătos, cu o nutriție bună, alături de exerciții fizice regulate, somn adecvat, conexiunile sociale, gestionarea stresului și scăderea anxietății sunt factori esențiali pentru a evita demența, mai spune experta.
T.D.