Explozie de cazuri de rujeolă în România. Expert: Populația trebuie să-și recapete încrederea în medici

În România s-au înregistrat, până în prezent, 13.000 de cazuri de rujeolă şi 14 decese.
Explozie de cazuri de rujeolă în România. Expert: Populația trebuie să-și recapete încrederea în medici

Experții atrag atenţia că acoperirea vaccinală în ţara noastră este în scădere continuă și consideră că trebuie refăcută încrederea populației în sistemul medical.

Potrivit celui mai recent raport al Institutului Naţional de Sănătate Publică, în perioada 1 ianuarie 2023 – 21 aprilie 2024, în România au fost notificate 13.113 cazuri confirmate cu rujeolă, din care 14 decese (4 în judeţul Braşov, 4 în Bucureşti, 2 în Argeş, 2 în Giurgiu, câte unul în Mureş şi Sibiu).

Al 14-lea deces a fost în judeţul Giurgiu, fiind raportat la o femeie de 34 de ani, cu antecedente necunoscute de vaccinare antirujeolică, având următoarele comorbidităţi: infecţie HIV/SIDA clasa C3, tuberculoză pulmonară, hepatită cronică cu VHB, caşexie.

Rata de vaccinare scade îngrijorător

Expertul în sănătate publică Ioana Stăncel a precizat că trebuie atrasă din nou atenţia asupra importanţei vaccinării.

ADVERTISING

“Tocmai de aceea, în această săptămână a Regiunii Europene OMS dedicată vaccinării, cred că trebuie să atragem din nou atenţia asupra beneficiilor vaccinării, necesităţii vaccinării şi siguranţei vaccinării pentru acele vaccinuri pentru care există schemă de vaccinare şi cred că trebuie să subliniem că România este într-o situaţie favorabilă faţă de multe alte state. Programul naţional de vaccinare acoperă marea majoritate a vaccinurilor, acoperă toate vaccinurile care sunt benefice, necesare, atât serul propriu-zis, cât şi administrarea prin medicii de familie”, a explicat expertul, marţi seară, la Medika TV.

Părinţi vaccinaţi refuză vaccinarea pentru copiii lor

Ea a fost întrebată cum stă România la rata de acoperire vaccinală, având în vedere la nivel internaţional aceasta a scăzut de la 86% în 2019 la 81% în 2021.

“Ca rată de acoperire ne situăm un pic peste 80% din populaţia generală, dar trebuie să spunem că în 1990 România era unul dintre statele campioane ale vaccinării, aproape de 97%. Scăderea ratei de vaccinare este acel indicator care ne îngrijorează.

În populaţia generală avem din ce în ce mai multe persoane care refuză vaccinarea şi ceea ce este din nou îngrijorător este că o parte din aceste persoane sunt cele care nu pot să decidă pentru sine.

ADVERTISING

Vorbim de situaţia copiilor pentru care părinţii, deşi provin din cohorte vaccinate care au beneficiat de protecţia vaccinului în copilăria şi viaţa lor adultă, sunt în situaţia de a refuza acest beneficiu pentru copii. Şi acest lucru este îngrijorător, pentru că aceşti copii devin vector, devin sursă de virus, devin izvor pentru diverse focare şi astfel ne putem situa în situaţia unei epidemii regionale, cum este situaţia epidemică rujeolică în România”, a mai spus Ioana Stăncel.

Trebuie reclădită încrederea în medici

La rândul său, preşedintele Comisiei Epidemiologice din cadrul Ministerului Sănătăţii şi membru al Forumului Român Pro-Vaccinare, Doina Azoicăi, a afirmat că acoperirea vaccinală în ţara noastră a scăzut din mai multe motive, iar unul dintre acestea este lipsa unei legături permanente între corpul medical şi populaţie.

Azoicăi a subliniat că populaţia trebuie să îşi recapete încrederea în medici.

ADVERTISING

“Da, este un fenomen general, nu se referă doar la situaţia din România, însă situaţia din România este îngrijorătoare pentru că afectează populaţia noastră şi ne preocupă foarte mult acest lucru.

Acoperirea vaccinală a scăzut din n motive. Şi, din păcate, unul din motivele pe care poate reuşim să-l atenuăm este necooperarea sau lipsa unei legături permanente între corpul medical şi populaţie. Populaţia trebuie să-şi recapete încrederea în sistemul de sănătate şi punctual în medici, pentru că medicii nu învaţă atâta carte ca să facă rău, ci dimpotrivă, să aducă totuşi soluţii şi să aducă echilibru în starea de sănătate a fiecărui individ.

Ceea ce nu se înţelege - şi lucrul acesta pare incredibil pentru un popor generos în esenţă - este că vaccinarea nu este doar o acţiune individuală. Da, mă protejează pe mine. Şi aici este un lucru foarte important şi psihologii ar trebui să analizeze situaţia, pentru că este şi un reflex de apărare pentru protejarea individuală, dar mai mult decât atât, vaccinarea realizează un echilibru în comunitate şi o siguranţă vizavi de răspândirea acestor boli transmisibile în populaţie”, a afirmat Doina Azoicăi, tot la Medika TV.

Ea a menţionat că toate vaccinurile din programul naţional de imunizare sunt la o acoperire foarte mică.

“În principiu, toate vaccinurile care sunt în programul naţional de imunizare sunt la o rată foarte mică, la o acoperire foarte mică. Ele sunt vaccinuri moderne, sunt vaccinuri sigure şi, spun cu toată responsabilitatea, sunt vaccinuri combinate, adică într-un singur preparat vaccinal realizăm imunizarea pentru mai multe boli, de exemplu, cel hexavalent pentru difterie, tetanos, tuse convulsivă, poliomielită, haemophilus influenzae şi hepatita B”, a mai spus Doina Azoicăi.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇