Numărul cazurilor de rujeolă a crescut cu 79% la nivel mondial. OMS este îngrijorată

Numărul cazurilor de rujeolă a crescut cu 79% la nivel mondial. OMS este îngrijorată

Organizația Mondială a Sănătății se declară îngrijorată de răspândirea rapidă a rujeolei, cu peste 306.000 de cazuri raportate anul trecut în întreaga lume. Creșterea e de 79% față de 2022.

„Suntem extrem de îngrijorați”, a declarat Natasha Crowcroft, consilier tehnic al OMS pentru rujeolă și rubeolă, conform AFP.

Ea a subliniat însă că, de obicei, cazurile de rujeolă sunt subraportate dramatic și că numărul real este cu siguranță mult mai mare.

Pentru a obține cifre mai exacte, agenția de sănătate a ONU modelează cifrele în fiecare an, ultima sa estimare indicând că în 2022 au existat 136.216 decese cauzate de rujeolă.

ADVERTISING

O astfel de modelare nu a fost încă făcută pentru anul trecut, dar Crowcroft a subliniat că în 2022 s-a înregistrat deja un salt de 43% în ceea ce privește numărul de decese față de anul precedent.

Având în vedere numărul de cazuri în creștere galopantă, "am anticipa o creștere a deceselor și în 2023", a declarat ea jurnaliștilor de la Geneva, prin legătură video de la Cairo.

Ea a avertizat că mai mult de jumătate din țările din întreaga lume sunt considerate ca fiind expuse unui risc ridicat de apariție a focarelor de rujeolă până la sfârșitul anului. Și se estimează că aproximativ 142 de milioane de copii s-ar putea îmbolnăvi.

ADVERTISING

Rujeola este o boală extrem de contagioasă, cauzată de un virus care atacă în special copiii. Printre cele mai grave complicații se numără orbirea, umflarea creierului, diareea și infecțiile respiratorii severe.

O cauză majoră a cifrelor care cresc este "acoperirea de imunizare în regres", a declarat Crowcroft.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇