Un medic american explică riscurile vaccinului Johnson and Johnson, dar și beneficiile față de Pfizer și Moderna

Un medic american explică riscurile vaccinului Johnson and Johnson, dar și beneficiile față de Pfizer și Moderna

Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite ale Americii a ridicat, pe 23 aprilie, restricția privind folosirea vaccinului Johnson and Johnson pentru imunizarea contra coronavirusului.

Cu 10 zile inainte, Administraţia pentru Medicamente şi Alimente (FDA) şi CDC ceruseră oprirea temporară a vaccinării cu Johnson and Johnson, din cauza temerilor legate de apariția unor cheaguri de sânge.

Business Insider scrie ca motivul ”pauzei” a fost acela de a informa cu privire la modul de a trata efectele secundare rare ce implicau eventuala apariție a unor cheaguri de sânge.

ADVERTISING

Dr. William Petri, medic specializat în boli infecțioase și imunolog la University of Virginia School of Medicine, explică de ce riscurile vaccinării sunt mai mici decât beneficiile, inclusiv în cazul rarelor cheaguri de sânge.

Petri arată, în primul rând, de ce CDC și FDA au decis reluarea vaccinării cu Johnson and Johnson în Statele Unite:

”În primul rând, acest efect secundar este unul rar, a apărut la cel mult una din 100.000 de tinere femei care au fost vaccinate cu Johnson and Johnson. Nu se cunoaște niciun caz de bărbați sau de femei peste 50 de ani care să fi avut acest efect secundar.

ADVERTISING

În al doilea rând, Johnson and Johnson este foarte eficient la prevenirea infectării cu Covid-19, care este o infecție comună severă ce a dus la moartea unui american din 500”.

”În al treilea rând, Johnson and Johnson are un avantaj față de cele dezvoltate de Pfizer și Moderna în faptul că este nevoie o singură doză și este mai ușor de transportat și de depozitat, neavând nevoie de temperaturi foarte scăzute, precum au nevoie celelalte două.

În al patrulea rând - și asta e cel mai important -, acum că efectul secundar este cunoscut, oamenii pot lua decizii mai informate despre ce vaccin să-și facă. O tânără care ia anticoncepționale orale, care la rândul lor pot favoriza cheagurile de sânge, poate logic să aleagă unul dintre vaccinurile pe bază de mRNA (Pfizer sau Moderna - n.red.), în timp ce un bărbat poate alege vaccinul Johnson and Johnson. Tinerele femei reprezinta grupul cu cel mai mare risc (în cazul vaccinării cu Johnson and Johnson - n.red.)”, a mai spus Petri.

ADVERTISING

În ce privește țara noastră, vaccinul Johnson and Johnson va fi administrat în paralel cu celelalte deja existente, după cum a anunțat pe 21 aprilie Valeriu Gheorghiță.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇