Un gel injectat șoarecilor a vindecat paralizia. Speranțe pentru oameni

Șoarecii cu paralizie a membrelor s-au vindecat, în cadrul unui studiu, după administrarea unei singure injecții, în doar patru săptămâni.
Un gel injectat șoarecilor a vindecat paralizia. Speranțe pentru oameni
Foto: captură video

Oamenii de știință americani, de la Northwestern University, cei care au realizat studiul, vor să obțină cât mai repede aprobarea FDA pentru a încerca acum gelul pe oameni.

Medicamentul sub formă de gel a fost injectat în țesutul din jurul măduvei spinării șoarecilor de laborator la 24 de ore după ce le-a fost făcută o incizie în coloana vertebrală.

Echipa a decis să aștepte o zi, deoarece oamenii care suferă leziuni devastatoare ale coloanei vertebrale în urma accidentelor de mașină, împușcături și nu numai întâmpină și ei întârzieri în primirea tratamentului.

ADVERTISING

Patru săptămâni mai târziu, șoarecii care au primit tratamentul și-au recăpătat capacitatea de a merge aproape la fel de bine ca înainte de rănire.

”Este un concept nou care nu a mai fost încercat, dar am avut un succes remarcabil în îmbunătățirea recuperării după leziuni spinale”, a explicat autorul studiului, Samuel Stupp, de la universitatea menționată, conform IFL Science.

Cei implicaâi în studiu sunt optimiști că terapia va funcționa și la oameni, pentru că sistemul nervos este foarte asemănător între speciile de mamifere. În plus, „nu există nimic care să ajute pacienții cu leziuni ale măduvei spinării, iar aceasta este o problemă umană imensă”, a mai spus autorul studiului.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Potrivit statisticilor oficiale, aproape 300.000 de oameni trăiesc cu o leziune a măduvei spinării numai în SUA. Durata lor de viață este mai scurtă decât cea a persoanelor fără leziuni ale coloanei vertebrale și nu s-a îmbunătățit din anii 1980.

Leziunile spinale sunt o provocare majoră pentru știință de decenii întregi, deoarece sistemul nervos central, care include creierul și măduva spinării, prin care se transmit semnalele de la creier la restul corpului, are o capacitate limitată de reparare după leziuni.

Severe spinal cord injuries repaired with 'dancing molecules'

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇