Gândurile unui bărbat paralizat au fost ”traduse” cu ajutorul unui implant cerebral. Acuratețe de 94%!

Gândurile unui bărbat paralizat au fost ”traduse” cu ajutorul unui implant cerebral. Acuratețe de 94%!

Cu ajutorul unui implant cerebral, gândurile unui bărbat paralizat de la gât în jos, din cauza unei leziuni a măduvei spinării suferită în 2007, au fost redate în scris, chiar dacă acesta nici nu a pus mâna pe pix.

Dispozitivul folosit este o interfață creier-computer, care folosește inteligența artificială pentru a interpreta semnale ale activității neuronale generată în timpul scrierii.

Bărbatul, în vârstă de 65 de ani, nici nu avea cum să scrie, mâinile și brațele sale fiind paralizate de mulți ani.

ADVERTISING

Însă, în timpul experimentului, bărbatul s-a concentrat ca și cum ar fi scris. S-a gândit la scrierea literelor cu un pix imaginar, iar gândurile sale au prins formă cu ajutorul inteligenței artificiale.

În timp ce scria cu gândul, electrozii implantați în cortexul său motor au înregistrat semnale ale activității cerebrale, care au fost apoi interpretate de algoritmi pe un computer extern, astfel imaginația sa prinzând formă, conform Science Alert.

„Acest nou sistem folosește activitatea neuronală înregistrată de electrozi și forța modelelor de limbaj care, atunci când sunt aplicate la litere neurale descifrate, pot crea texte rapide și precise”, a explicat Frank Willett, autor principal al noului studiu și cercetător la Universitatea Stanford.

ADVERTISING

Un astfel de implant este doar la început, urmând a fi perfecționat, pentru a putea fi folosit la scară largă, au mai transmis oamenii de știință.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇