Premieră medicală: Un vaccin care tratează tumorile cerebrale a fost testat cu succes pe oameni

Premieră medicală: Un vaccin care tratează tumorile cerebrale a fost testat cu succes pe oameni
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Un vaccin care vizează un anumit tip de tumoare pe creier a fost testat, pentru prima dată, pe oameni.

Rezultatele indică faptul că vaccinul este atât sigur, cât și eficient pentru tratarea cancerului, scrie IFLScience.

Majoritatea pacienților înscriși în studiu au dezvoltat un răspuns imun la anumite proteine ​​legate de cancer: la 82% dintre aceștia s-a observat oprirea creșterii tumorii în următorii doi ani.

Vaccinul a fost dezvoltat ca tratament pentru gliomurile de tip difuz, care sunt răspândite în tot creierul și, prin urmare, sunt dificil de îndepărtat chirurgical, în timp ce tratamentele standard precum chimioterapia și radioterapia nu reușesc adesea să producă un efect.

ADVERTISING

Din fericire, aceste tipuri de gliomuri au un punct slab major, deoarece celulele lor tind să dezvolte o mutație specifică la mai mult de 70% dintre pacienți. Această mutație afectează o enzimă numită izocitrat dehidrogenază 1 (IDH1), determinând-o să-și schimbe structura și să se transforme într-o nouă proteină numită neo-epitop. În mod crucial, acest IDH1 mutant se găsește numai în gliomuri și nu apare în țesutul sănătos, ceea ce înseamnă că sistemul imunitar îl recunoaște ca fiind străin.

Autorii studiului au încercat, prin urmare, să dezvolte un vaccin pentru a declanșa formarea de anticorpi care pot căuta și distruge această proteină mutantă.

ADVERTISING

„Ideea noastră a fost să susținem sistemul imunitar al pacienților și să folosim un vaccin ca modalitate țintită de a-l avertiza asupra neo-epitopului specific tumorii”, a explicat autorul studiului Michael Platten.

Înainte de efectuarea studiului, echipa a reușit deja să sintetizeze proteina IDH1 mutantă, folosind-o pentru a vaccina cu succes șoarecii și a opri progresia tumorilor mutante cu IDH-1.

Testul de fază 1

În revista Nature, cercetătorii explică modul în care au administrat vaccinul 33 de pacienți cu gliom mutant cu IDH1, ca parte a unui studiu de fază I. Toți participanții au primit vaccinul alături de tratamentele standard împotriva cancerului și niciunul nu a prezentat efecte secundare ca urmare a participării lor la studiu.

ADVERTISING

Răspunsuri imune induse de vaccin au fost observate la 93,3% dintre pacienți, care au dezvoltat un număr mare de celule T cu receptori care au răspuns în mod specific la IDH1 mutant.

Cel mai important, 84 la sută dintre pacienți au supraviețuit timp de trei ani după tratament, iar 64 la sută nu au cunoscut o creștere a tumorilor în această perioadă. Dintre cei care au dezvoltat un răspuns imun, 82% au avut o încetare totală a creșterii tumorii timp de doi ani după tratament.

Platten insistă asupra faptului că vor fi necesare studii mai mari, controlate cu placebo, înainte de a trage concluzii solide, deși el și colegii săi sunt foarte încurajați de descoperirile lor.

”Siguranța și imunogenitatea vaccinului au fost atât de convingătoare încât am continuat să urmărim conceptul de vaccin într-un studiu de fază I suplimentar”, a explicat el.

Citeşte articolele momentului pe SpotMedia.ro


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇