Ministerul spune că până la urmă medicul de la Vâlcea nu a făcut paralizie facială după vaccin. Dr. Musta vine cu explicații

Ministerul spune că până la urmă medicul de la Vâlcea nu a făcut paralizie facială după vaccin. Dr. Musta vine cu explicații
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ministerul Sănătăţii (MS) a transmis, vineri, precizări în cazul femeii cu paralizie facială temporară după ce a primit doza de rapel la vaccinul Pfizer.

MS arată că investigaţiile complexe făcute ulterior, atât la spitalul din Vâlcea, cât şi la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti, au infirmat diagnosticul.

În prezent, pacienta se află în stare clinică bună, potrivit ministerului.

Reacţii adverse mai severe după a doua doză de vaccin antiCOVID? Voiculescu spune că nu există dovezi

"Ministerul Sănătăţii face următoarele precizări referitoare la cazul femeii de 32 de ani din Vâlcea cu suspiciune de paralizie facială periferică dreaptă după administrarea celei de a doua doze de vaccin BioNTech Pfizer (Comirnaty) despre care a informat în data de 4 februarie 2021:

ADVERTISING

(1) - potrivit primului buletin de raportare a reacţiilor adverse post-vaccinare (RAPI), parafat de un medic specialist neurolog, pacienta prezenta simptomatologia unei paralizii faciale periferice drepte, mioclonii, episoade intermitente de vertij şi subfebrilitate;

(2) -  toate investigaţiile complexe efectuate ulterior debutului clinic atât la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea, cât şi la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti au infirmat diagnosticul de paralizie facială periferică dreaptă", a transmis, vineri, MS, citat de News.ro.

ADVERTISING

Conform sursei citate, în prezent, pacienta se află în stare clinică bună.

Musta explică paralizia facială

Medicul Virgil Musta explică paralizia facială temporară și spune că poate să apară la 1-2 săptămâni după vaccinare, potrivit Mediafax.

„Este o amorţeală a unei părţi a feţei, cu o cădere a buzei inferioare, la nivelul respectiv. În popular, se strâmbă gura. Şi este important ca o astfel de reacţie să fie declarată, după care un consult neurologic îi va recomanda terapia pentru revenirea la normal”, a precizat Virgil Musta, medic infecţionist la Spitalul „Victor Babeş” din Timişoara.

ADVERTISING

O astfel de reacţie nu necesită spitalizare, dar recuperarea totală durează între 4 şi 6 săptămâni. Până acum, în toată lumea, au fost raportate 4 cazuri de paralizie facială temporară. Predispuşi sunt cei care au mai avut astfel de probleme pentru că, spune Musta, anumite virusuri pot provoca asta.

„Dacă ai avut în antecedente şi nu mai ai semne de pareză, poţi să faci vaccinul. Dacă ai făcut-o recent şi încă mai ai semne de pareză, este recomandabil să nu faci vaccinul, iar dacă ai făcut după prima doză de vaccin, se întrerupe vaccinarea şi se recomandă re-vaccinarea, apoi, cu un alt vaccin”, adaugă medicul.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇