Un efect secundar al vaccinului anti-COVID poate declanșa o alertă falsă de cancer. Cum poate fi făcută diferența

Un efect secundar al vaccinului anti-COVID poate declanșa o alertă falsă de cancer. Cum poate fi făcută diferența

Vaccinurile împotriva COVID pot cauza în unele cazuri inflamarea ganglionilor limfatici axilari sau din zona claviculei, fapt ce poate fi interpretat greșit de medici ca semne ale prezenței cancerului.

Medicii din SUA au observat că astfel de inflamații apar la tot mai mulți pacienți, pe măsură ce și numărul celor vaccinați crește, potrivit The New York Times. Articole pe acest subiect au început să fie publicate în jurnale medicale, pentru ca doctorii să afle de acest efect și pacienții să nu fie supuși unor analize stresante.

Inflamația este o reacție absolut normală a sistemului imunitar și trece de la sine în câteva săptămâni. Apare pe aceeași parte cu mâna în care a fost făcut vaccinul. Poate apărea și după alte vaccinuri, nu doar cele anti-COVID.

ADVERTISING

Pacienții pot nici să nu observe, însă dacă se întâmplă ca în acea perioadă să aibă programare la mamografie sau la radiografie, atunci imaginile vor arăta pete albe ce seamănă cu acelea care indică extinderea cancerului de la o tumoare.

”Vreau ca această informație să ajungă la toți pacienții care sunt sub supraveghere după ce au învins cancerul. Nici nu pot să-mi imaginez prin ce trece un pacient căruia medicul îi spune că a găsit un ganglion mărit și că poate fi cancer”, spune dr Constance D. Lehman, care a scris doua articole pe această temă.

ADVERTISING

Inflamarea ganglionilor axiali (de sub braț) este un efect secundar semnalat atât de Moderna, cât și de Pfizer. În cazul Moderna, 11,6% dintre pacienți au manifestat această inflamare după prima doză, și 16% după a doua doză.

La Pfizer procentul este mult mai mic - ganglionii au suferit inflamații în cazul a 0,3% din pacienți. Dar aceste cifre sunt doar ce au observat pacienții și medicii lor, radiologii considerând că procentul este mult mai mare la ambele companii.

ADVERTISING

În cazul vaccinului Johnson & Johnson, acest efect secundar nu a fost trecut pe prospect de FDA.

Dr Lehman spune că tot stresul poate fi evitat dacă pacienții sunt întrebați înainte de a fi supuși unor proceduri imagistice dacă au fost vaccinați de curând.

Medicul atrage atenția că inflamația cauzată de reacţia la vaccin se retrage singură. Dacă nodulul persistă mai mult de 6 săptămâni de la vaccinare, pacientul trebuie să se adreseze specialiștilor.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇