- Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a anunțat lansarea listei de așteptare pentru vaccinare, începând cu data de 15 martie;
- Orice persoană se poate trece pe lista de așteptare, alegând un centru din cele 750 care, în curând, vor deveni operaționale;
- Pe această listă se pot înscrie și adolescenții de peste 16 ani, dar și persoanele în vârstă care n-au reușit să se programeze în etapa a doua;
- În centrele mari de vaccinare vor exista fluxuri pentru toate tipurile de vaccin, în centrele mici, în general, nu;
- Vaccinarea “esențialilor” din etapa a doua va continua concomitent cu vaccinarea “populației generale”;
Vaccinarea din România intră într-o nouă etapă. Începând cu data de 15 martie, autoritățile vor lansa “lista de așteptare” pentru vaccinare, iar de la 1 aprilie va începe imunizarea în masă a populației.
Introducerea listei de așteptare reprezintă o modificare majoră a strategiei de vaccinare, propunându-se un nou tip de programare, direct la un centru de imunizare ales de persoana care dorește să se vaccineze.
După un început timid, prin imunizarea personalului medical cu puținele doze primite, cererea de vaccin a devenit tot mai mare și, din păcate, producătorii autorizați la nivelul Uniunii Europene nu au reușit să satisfacă această cerere și să respecte calendarul de livrări.
Dacă la sfârșitul lunii decembrie, dezbaterile publice legate de vaccinare reprezentau ecouri ale fricii de vaccin și de efectele secundare, la două luni de la prima injecție și după inocularea a peste 900.000 de doze, dezbaterile publice sunt, în marea lor majoritate, despre programarea pentru vaccinare și dorința multor oameni să se imunizeze cât mai rapid.
“Lista de aşteptare va fi disponibilă pe platformă (platforma online de programare - n.red.) din data de 15 martie. Într-adevăr, prin operaţionalizarea listei de aşteptare, fiecare persoană va avea posibilitatea să opteze pentru un centru de vaccinare, va putea vizualiza câte persoane se află în faţă şi astfel putem estima şi momentul la care ar putea fi vaccinate”, a declarat medicul militar Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.
Din declarația domnului Gheorghiță reiese că, începând cu data de 15 martie, fiecare persoană, începând cu vârsta de 16 ani, se poate înscrie pe lista de așteptare la orice centru din țară.
Reiese, de asemenea, că în momentul înscrierii o persoană poate “naviga” prin lista de centre, poate vizualiza numărul de înscriși de la fiecare dintre acestea și, cu cât acest număr e mai mic, poate decide unde să se înscrie și spera că-i va veni rândul mai repede.
Cei care se grăbesc să se vaccineze trebuie să ia în calcul și faptul că într-un centru mare viteza de vaccinare e mai ridicată și alocarea de vaccin mult mai mare.
De exemplu, se poate ajunge în situația ca o persoană de pe locul 1.000 de la uriașul centru de vaccinare organizat la Romexpo, București, să se vaccineze mai repede ca o persoană de pe locul 50, înscrisă la centrul din Vatra Dornei, unul mai mic și cu o capacitate mai redusă de vaccinare.
“… Ne-am dorit practic să putem activa toate centrele de vaccinare, cele peste 750 de centre de vaccinare prevăzute în actuala campanie de vaccinare, tocmai pentru a da posibilitatea persoanelor să opteze pentru unul dintre aceste centre.
Dacă operaţionalizam lista de aşteptare mai devreme de a pune în activitate aceste centre de vaccinare, reduceam foarte mult din opţiunile pentru care o persoană ar fi putut să dorească să opteze”, a explicat medicul Valeriu Gheorghiță.
Începând cu 15 martie, o persoană care vrea să se vaccineze se poate înscrie pe listă la un centru din cele 750, câte vor fi deschise în toată țara.
Atenție! O persoană se poate înscrie pe listă o singură dată, la un singur centru.
Practic, înscrierea pe lista de așteptare înseamnă că persoana respectivă și-a dat acordul să se vaccineze la un centru din cele 750, imediat ce un vaccin va fi disponibil.
Lista de așteptare nu oferă posibilitatea unei persoane să aleagă tipul de vaccin.
“În centrele de vaccinare pot exista fluxuri de lucru diferite, alocate mai multor tipuri de vaccin”, a declarat pentru SpotMedia.ro o persoană implicată în coordonarea campaniei.
Explicație:
- cu cât centrul de vaccinare e mai mare, cu atât sunt mai multe șanse să aibă fluxuri pentru toate vaccinurile autorizate;
- o persoană care vrea să se vaccineze cu Pfizer, de exemplu, are mai multe șanse să prindă acest vaccin dacă se înscrie la un centru mai mic și care a folosit Pfizer până acum.
- o persoană care vrea să se vaccineze repede și îi este indiferent tipul de vaccin are mai multe șanse să-și atingă obiectivul, alegând un centru mare care folosește toate soluțiile de imunizare autorizate.
- de asemenea, la programare trebuie să se țină cont și de intervalul de timp la care se face rapelul: Pfizer - 21 de zile; Moderna - 28 de zile; AstraZeneca - 56 de zile; Johnson & Johnson - 0 zile (vaccin cu o singură doză);
Lista de așteptare nu dă posibilitatea unei persoane să-și aleagă vaccinul
“… cei care optează pentru vaccinare la un anumit centru nu vor avea opțiunea de a alege un anumit tip de vaccin. Acest aspect nu trebuie să conteze, întrucât eficacitatea acestora este dovedită și validată de Agenția Europeană a Medicamentului.
Programările pentru vaccinare vor fi realizate în funcție de disponibilitatea dozelor de vaccin, de vârsta celor programați și de tipul de soluție”, a declarat pentru SpotMedia.ro o sursă oficială.
De exemplu, dacă pe lista de așteptare s-a înscris o persoană cu vârsta peste 65 de ani, aceasta nu va fi vaccinată cu Oxford-AstraZeneca, deocamdată, pentru că acest vaccin e autorizat în România doar pentru segmentul 18-55 de ani.
Conform aceleiași decizii, o persoană cu vârsta între 16 și 18 ani nu va putea fi vaccinată decât cu BioNTech-Pfizer, acesta fiind singurul vaccinat autorizat pentru acest segment de vârstă.
"Trebuie să ținem cont de un aspect - după ce va deveni disponibilă această listă de aşteptare, programarea efectivă, adică ocuparea unui loc în platformă, se va efectua doar din această listă de aşteptare. Practic, nu vor mai exista persoane care se vor programa direct pe un loc liber pentru că platforma va avea această primă opţiune, de a notifica în prima etapă persoanele care sunt în lista de aşteptare.
Se aşteaptă 24 de ore pentru confirmarea programării din partea persoanelor notificate şi abia apoi, dacă nu se ocupă toate locurile, vor fi vizualizate de către ceilalţi”, a declarat Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, într-o intervenție televizată.
Practic, lista de așteptare va deveni singura modalitate de programare pentru vaccin în etapa a treia.
Adică toți cei care vor să se vaccineze fie se înscriu direct pe site, fie prin intermediul unui telefon către call-center, în final ajung pe lista de așteptare a unui centru de vaccinare ales de solicitant.
De asemenea, conform autorităților, “etapa a 2-a de vaccinare va funcționa concomitent cu etapa a 3-a”.
Adică “lucrătorii esențiali” vor putea fi programați în continuare pentru vaccinare de către administratorii companiilor sau ai instituțiilor publice, a confirmat pentru SpotMedia.ro un reprezentant al comitetului de vaccinare.
Se introduce validarea rezervării de către solicitant prin sms sau email
Persoanele din lista de așteptare, înainte cu 24 de ore de a le veni rândul, primesc un mesaj pe e-mail și același mesaj pe telefon, prin sms, mesaj care trebuie confirmat în 24 de ore printr-una dintre cele două metode. Lipsa confirmării anulează programarea, iar locul devine disponibil.
În data de 11 martie, Agenția Europeană a Medicamentului ia în discuție, urmând să dea și o recomandare pentru vaccinul Janssen - Johnson & Johnson. Acesta a fost autorizat deja de Agenția Medicamentului din SUA (FDA), sâmbătă, 27 februarie, și e de așteptat ca și autoritatea medicală a UE să dea undă verde pentru folosirea lui.
Acesta va fi cel de-al patrulea vaccin aprobat pentru utilizare pe teritoriul Uniunii după Pfizer, Moderna și AstraZeneca.
Noutatea vaccinului Johnson & Johnson constă în faptul că pentru imunizare e necesară doar o singură doză.
Comisia Europeană a încheiat un contract pentru 400 de milioane de doze. Jumătate dintre acestea ar trebui livrate până la sfârșitul acestui an. Pentru comparație, contractul cu Pfizer este pentru 600 de milioane de doze, acesta fiind un vaccin care necesită și două injecții.
Dacă Johnson & Johnson va fi autorizat în data de 11 martie, primele doze vor începe să ajungă în România, cel mai probabil, la începutul lunii aprilie. Deci etapa a treia de vaccinare ar putea debuta cu patru tipuri de vaccin.
Cel mai probabil, acest vaccin va intra prima dată în centrele mari de imunizare, acolo unde există mai multe fluxuri.
De ce trebuie să țineți cont când vă înscrieți pe lista de așteptare:
- e singura modalitate de programare pentru vaccinare în etapa a treia;
- puteți înscrie și persoane cu vârsta peste 65 de ani;
- adolescenții cu vârsta între 16 și 18 ani se pot programa pentru vaccinare, exclusiv cu BioNTech-Pfizer;
- cei care vor să se imunizeze cât mai rapid ar trebui să vizeze vaccinul Johnson & Johnson, cu o singură doză;
- cele mai mari șanse să vă vaccinați cu Pfizer este să vă înscrieți la un centru mai mic, dintr-o localitate de provincie;
- nu se poate alege tipul de vaccin, acesta va fi administrat în funcție de disponibilitate, vârstă și fluxul de vaccinare din centrul respectiv;
- fiecare persoană înscrisă pe lista de așteptare va primi un mesaj cu 24 de ore înainte de vaccinare care trebuie confirmat, altfel programarea se anulează;
Până astăzi, în România au fost imunizate, cu cel puțin o doză, 915.761 de persoane. Peste 700.000 de persoane au primit vaccinul Pfizer, iar 130.000 au primit AstraZeneca, doar 78.000 de persoane au avut acces la Moderna.
România primește a șaptea cantitate de vaccin din Uniunea Europeană, criteriul principal după care se împart dozele între cele 27 de state membre este cel al populației.