De ce nu pot să aleg tipul de vaccin cu care să mă vaccinez? O comparaţie cu anvelopele de iarnă

De ce nu pot să aleg tipul de vaccin cu care să mă vaccinez? O comparaţie cu anvelopele de iarnă

Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică și profesor la Universitatea Babeș-Boylai din Cluj, explică de ce nu putem să ne alegem tipul de vaccin cu care să ne imunizăm împotriva Covid.

„Pentru că este imposibil din punct de vedere logistic ca toate cele trei tipuri de vaccinuri să fie disponibile în orice moment, în toate centrele de vaccinare. Să presupunem că mâine este prima zi de iarnă în care, dacă ești prins fără cauciucuri de iarnă pe stradă, primești amendă și îți dai seama că ai uitat să îți pui cauciucuri de iarnă.

ADVERTISING

Te duci repede la magazin să îți cumperi cauciucuri de iarnă și în faţa ta e o coadă lungă de oameni, în spate este o altă coadă lungă de oameni. Cu toții vor să își cumpere cauciucuri de iarnă.

Eşti într-un club foarte select: clubul celor care au uitat să îşi pună cauciucuri de iarnă. Momentul în care vine şi rândul tău după multe ore de aşteptare de care cauciucuri de iarnă îţi vei cumpăra? Foarte simplu, de care există în acel moment, pentru că nu ai opțiuni”, explică Răzvan  Cherecheș într-un video postat pe pagina sa de Facebook.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

El precizează că în acest moment vaccinurile sunt în acceaşi situaţie.

"Toată lumea vrea să se vaccineze. Nu există stocuri disponibile. Când intri pe platformă ca sa te vaccinezi, vei alege vaccinul care este disponibil în acel moment. Ţinând cont că vaccinurile Pfizer și Moderna au o eficacitate între 94 și 95%, iar vaccinul Astrazeneca are o eficacitate de 82,4 %.

Toate acestea constituie opţiuni extrem de bune de protecție împotriva COVID-19. Deci vaccinați-vă cu acel tip de vaccin care există în acel moment. În nicio țară din lume la acest moment nu poți să alegi tipul de vaccin cu care poţi să te vaccinezi”, încheie Răzvan Cherecheș.

ADVERTISING

Citeşte articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇