În România au fost vaccinate până acum 576.126 de persoane cu ambele de doze și 226.972 doar cu prima doză. Din acest total, au fost înregistrate 4.184 de reacții adverse, ceea ce înseamnă că în cazul la 3 români din 1.000 a apărut disconfort.
Număr total de doze administrate de vaccin împotriva COVID-19 Pfizer BioNTech (începând cu data de 27 decembrie 2020) a ajuns la 663.485. De asemenea, au fost utilizate 77.583 de doze Moderna și 62.030 de doze AstraZeneca.
Acestea sunt datele extrase din buletinul zilnic remis de Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).
În ultimele 24 de ore au fost vaccinate 14.590 de persoane cu prima doză și 13.354 de români au făcut și rapelul. În total au fost înregistrate 200 de reacții adverse.
În cazul unei persoane, reacția a fost severă și în prezent se află sub supraveghere medicală.
Potrivit Mediafax, este vorba despre o persoană care a primit a doua doză a vaccinului. Aceasta are numeroase probleme de sănătate, fiind vorba despre afecțiuni cronice, și face dializă. De altfel, starea de sănătate i s-a alterat în timpul ședinței de dializă.
Ce date conține adeverința de vaccinare
Odată vaccinați, românii primesc o adeverință care le atestă imunizarea. Medicul Valeriu Gheorghiţă, care coordonează campania naţională de vaccinare anti-COVID, a explicat la Antena3 ce date sunt trecute pe această fișă.
Astfel, documentul nu are termen de valabilitate şi nu arată cât ţine imunitatea, precizează acesta.
„Pe adeverinţa de vaccinare se notează, practic, lotul vaccinului, tipul vaccinului şi data expirării acelui lot de vaccin. Această adeverinţă nu are un termen de valabilitate.
În momentul de faţă, această adeverinţă atestă că o persoană, la un moment dat, pe parcursul vieţii, a fost vaccinată împotriva COVID-19 cu un anumit tip de vaccin şi precizează data, tipul, lotul vaccinului. Nu arată cât ţine imunitatea, este doar un document care atestă că acea persoană a fost vaccinată”, a spus medicul.
Întrebat dacă documentul eliberat fiecărei persoane care a fost vaccinată poate fi folosit pentru intrarea în alte ţări, medicul a răspuns că este prematur să precizeze dacă acesta este suficient.
„Plecând şi făcând o analogie cu rezultatul testelor de tip PCR, este foarte importat ca acel document să fie valid în ţara care a fost emis. Deci, din acest punct de vedere, dacă documentul este valid în ţara care emite, ar trebui să fie recunoscut şi în alte ţări, în cazul în care se va solicita fie un test negativ, fie dovada vaccinării, în orice moment în care am putea călători în anumite ţări care pot impune acest lucru”, a afirmat medicul.
El a menţionat că fiecare persoană imunizată este trecută în Registrul Naţional al vaccinărilor.
Citește și: