Uită de creme! Călătoriile încetinesc îmbătrânirea

Uită de creme! Călătoriile încetinesc îmbătrânirea

Experiențele pozitive asociate cu călătoriile – interacțiunile sociale, stimularea mentală, activitatea fizică și mâncarea sănătoasă – pot întârzia procesul îmbătrânirii, spun oamenii de știință.

Afirmația se bazează pe un studiu realizat în Australia, iar autorii săi observă că recomandările specialiștilor în ceea ce privește viața sănătoasă sunt împlinite în cazul majorității călătoriilor. Plimbările prin natură, mersul pe jos sau alte tipuri de mișcare sunt proprii călătoriilor, de exemplu. La fel și mesele sănătoase pe care adesea le alegem în vacanță.

ADVERTISING

Noutatea unui loc pe care-l vedem pentru prima oară, care incită, mediul înconjurător, peisajele, fie că e vorba despre pădure sau plajă, toate acestea ne scad nivelul stresului și ne ajută sănătatea mentală, îmbiind și la mișcare.

Iar faptul că interacționăm cu alți turiști sau localnici, sau chiar cu animale, nu face decât să ne îmbunătățească starea de spirit și funcția cognitivă, explică Fangli Hu, autorul studiului citat de Washington Post.

Autorii studiului notează că aceste călătorii nu sunt benefice doar celor sănătoși și în formă. Sunt la fel de indicate și celor care suferă de anumite boli (pe care le pot ameliora), ele putând prelungi speranța de viață. Pot fi privite, practic, și ca o alternativă la medicamente, una în stare să amelioreze calitatea vieții, mai spun ei.

ADVERTISING

Totuși, mai notează oamenii de știință, trebuie aleasă cu grijă destinația, astfel încât să nu fie alimentate anxietăți sau depresii. Nu trebuie să ne simțim amenințați de boli infecțioase, de exemplu, să ne temem că am putea fi accidentați sau să ajungem victime ale violenței.

Nevoile fiecăruia dintre noi sunt diferite și ar trebui să ținem cont de ele atunci când ne pregătim itinerariul de vacanță.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇