Oamenii de știință au descoperit un factor neașteptat care poate accelera îmbătrânirea creierului

Oamenii de știință au descoperit un factor neașteptat care poate accelera îmbătrânirea creierului

Un studiu recent a scos la iveală un factor neașteptat care contribuie la îmbătrânirea accelerată a creierului: durerea musculo-scheletală cronică.

Durerea cronică musculo-scheletală (CMP) este una dintre principalele cauze de dizabilitate, ea afectând peste 40% din populația lumii. Acum, oamenii de știință americani și chinezi au descoperit că aceasta are impact și asupra funcției cognitive a pacienților.

Deși mecanismul exact nu este pe deplin înțeles, cercetările indică faptul că markerii inflamatori asociați cu îmbătrânirea creierului sunt mai mari la pacienții cu CMP, sugerând o legătură între îmbătrânirea creierului și osteoartroză.

ADVERTISING

Într-un studiu publicat de revista Nature Mental Health, un grup de oameni de știință din China și SUA anunță asocierea dintre durerea cronică de genunchi, în special din cauza osteoartritei (osteoartroza) genunchiului, și îmbătrânirea accelerată a creierului.

Utilizând date RMN de la peste 9.000 de persoane, cercetătorii au dezvoltat un model pentru a compara vârsta creierului cu vârsta cronologică.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ei au descoperit că persoanele cu osteoartroză la genunchi au experimentat o îmbătrânire cerebrală mai rapidă decât persoanele sănătoase.

În plus, s-a constatat că regiunile cerebrale responsabile pentru funcția cognitivă umană, cum ar fi hipocampusul, erau caracterizate de o îmbătrânire accelerată.

„Nu numai că am dezvăluit specificitatea îmbătrânirii accelerate a creierului la pacienții cu osteoartroza genunchiului, dar, ceea ce este important, am furnizat, de asemenea, dovezi longitudinale care sugerează capacitatea markerului nostru de îmbătrânire a creierului de a estima viitorul declin al memoriei și riscul crescut de demență”, a declarat profesorul TU Yiheng, de la Institutul de Psihologie al Academiei Chineze de Științe, autorul studiului.

ADVERTISING

Mai mult, cercetătorii au identificat gena SLC39A8 ca fiind o legătură comună între osteoartroza genunchiului și îmbătrânirea accelerată a creierului.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇