O terapie bazată pe știința care le permite salamandrelor Axolotl să-și regenereze membrele tăiate îi ajută pe șoareci să trăiască cu 25% mai mult, arată un studiu recent.
Tehnica, care implică suprimarea unei proteine pro-inflamatorii, protejează rozătoarele de mai multe boli și este în studii clinice incipiente pe oameni pentru fibroza pulmonară, scrie Financial Times.
"Ceea ce am descoperit noi este un factor pro-inflamator care determină îmbătrânirea, în cel mai larg sens al cuvântului”, a spus coordonatorul cercetării, Stuart Cook, profesor la Duke-NUS Singapore și la Laboratorul MRC de Științe Medicale din Marea Britanie.
„Am descoperit că, dacă inhibi acest factor, îți crești speranța de sănătate și automat și speranța de viață. E un efect dublu”, adaugă acesta.
Noua cercetare, publicată în Nature, se concentrează pe rolul unei proteine numite IL-11, care cauzează inflamația.
Producția intensă a acestei proteine este asociată cu îmbătrânirea la șoareci, au descoperit oamenii de știință.
Astfel, ștergerea genelor care stimulează producția de IL-11 îi protejează pe șoareci de multe boli, inclusiv cancerul, și chiar de îmbătrânire, arată cercetarea.
Asta determină ca durata de viață a rozătoarelor să fie în medie de 24,9% mai mare.
Blocarea proteinei IL-11 cu un anticorp a avut un efect la fel de bun inclusiv asupra duratei de viață la șoarecii de vârstă mijlocie. Masculii, cu o speranță de viață de 75 de săptămâni – echivalentul a 55 de ani la oameni – au trăit cu 22,5% mai mult. În cazul femelelor, efectul a fost și mai spectaculos, procentul ajungând la 25%.
În regnul animal, inhibarea proteinei IL-11 ajută peștii, mormolocii și axoloții să-și restaureze aripioarele, cozile și membrele pierdute.