Discriminarea de orice gen poate accelera îmbătrânirea

Discriminarea de orice gen poate accelera îmbătrânirea
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Un studiu recent realizat în SUA a arătat că discriminarea ar putea accelera procesul de îmbătrânire.

Cercetarea experților de la Școala de Sănătate Publică Globală a NYU indică faptul că experimentarea discriminării la nivel personal poate duce la schimbări la nivel molecular, ceea ce poate avea ca rezultat o sănătate mai precară și un risc crescut de mortalitate timpurie, scrie Medical Xpress.

Autorul principal al studiului, Adolfo Cuevas, explică faptul că discriminarea ar putea contribui la diverse probleme de sănătate, cum ar fi bolile de inimă, hipertensiunea arterială și depresia.

ADVERTISING

Studiul, publicat în revista Brain, Behavior, and Immunity-Health, subliniază importanța înțelegerii impactului discriminării asupra sănătății generale. Pentru a cerceta modul în care discriminarea influențează îmbătrânirea, Cuevas și echipa sa au analizat date de la aproape 2.000 de adulți din SUA.

Participanții au fost rugați să raporteze experiențele lor cu diferite forme de discriminare, inclusiv cea zilnică, majoră și de la locul de muncă.

Studiul a arătat că persoanele care au raportat mai multă discriminare au avut tendința de a îmbătrâni mai repede din punct de vedere biologic, în comparație cu cele mai puțin expuse la așa ceva.

ADVERTISING

S-a dovedit că persoanele mai des discriminate obișnuiau să fumeze și să aibă un indice de masă corporal mai mare. În plus, aveau niveluri ridicate de cortizol și somnul mai slab, ceea ce, din nou, contribuia la procesul de îmbătrânire.

În mod notabil, impactul discriminării asupra îmbătrânirii biologice a variat în funcție de rasă, participanții de culoare raportând mai multă discriminare și prezentând semne de vârstă biologică mai înaintată și de îmbătrânire biologică mai rapidă.

În schimb, subiecții caucazieni, care au raportat mai puțină discriminare, au fost mai sensibili la efectele acesteia atunci când s-au confruntat cu astfel de situații, probabil din cauza expunerii mai puțin frecvente și a faptului că aveau mai puține strategii de adaptare, au mai explicat oamenii de știință.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇