Sfatul psihologului: Unde se oprește viața profesională și începe cea personală?

dan.ivanescu

Psiholog

Dan Ivănescu este un psiholog și educator cu 15 ani de activitate, specializat în consilierea copiilor şi adulţilor cu probleme de sănătate mintală, abuz de substanțe, dificultăți emoţionale, probleme de adaptare, comportamente agresive şi auto-agresive. De-a lungul timpului a lucrat cu diverse categorii, de la copii aflați în medii sociale defavorizate din România la adolescenți cu tulburări de personalitate până la imigranți adulți. El crede în potențialul ascuns în oameni, dar și în capacitatea lor de a depăși chiar și cele mai dificile situații. Și crede în puterea de a face bine a celor care lucrează cu oamenii. Dan Ivănescu este de părere că nu vorbim suficient în România despre problemele psihice și psihiatrice. În consecință, specialiștii îi pot ajuta enorm nu doar pe pacienții lor, ci și pe cei din marea majoritate a populației. Aceasta nu înțelege rolul sănătății mintale, fie se ferește de un așa-zis stigmat pe care îl aduce grija pentru starea ta de bine. Dan vrea să vorbească despre aceste probleme, să le aducă la suprafață până când mai mulți oameni vor înțelege că a avea grijă de sănătatea minții și sufletului tău e la fel de importantă precum sănătatea fizică.

În mod normal, la ușa casei noastre, dar de când cu tehnologia și Internetul multe dintre locurile de muncă vin cu noi peste viața personală, atunci când suntem cu familia sau prietenii sau când avem nevoie să fim doar noi cu noi.

Rămânând conectați la muncă nu reușim să ne relaxăm și să ne conectăm la ce este în jurul nostru, la oamenii de lângă noi, iar asta duce la oboseală, frustrare, singurătate și câteodată boală.

Am văzut acum mulți ani într-un film o replică faină: Omul are două picioare: unul e cariera, iar celălalt viața personală. Când unul șchiopătează, atunci și celălalt șchiopătează, avem nevoie de echilibru în viață.

ADVERTISING

Mulți dintre noi nu ne dăm seamă cât de conectați suntem la tehnologie în general și în particular la locul de muncă prin tehnologie. Vă îndemn să încercați seara când ajungeți acasă să lăsați telefonul/tableta/laptopul într-un sertar pentru două sau trei ore, iar sâmbăta și duminica să faceți asta cel puțin jumătate de zi în fiecare zi.

Starea pe care o avem mulți dintre noi este de agitație, neliniște, simțim că nu suntem compleți sau că am putea pierde ceva important, dacă nu avem acces la informațiile venite prin tehnologie.

Oricât de mult ne place ceea ce facem fiecare dintre noi la muncă, avem nevoie și de pauză și, mai important de atât, avem nevoie să fim bine ca mai apoi să fim mai buni în ceea ce facem la muncă.

Dependența de tehnologie s-a legat foarte bine de dependența de muncă, iar în unele situații de niște șefi care uită că angajatul are și o viață personală, pentru că așa este firesc.

Hai să încercăm sa lăsăm în timpul liber munca și tehnologia deoparte măcar câteva ore pe zi, să fim atenți la natură, la oamenii de lângă noi, la toate lucrurile bune și frumoase care sunt în jurul nostru, dar pe care din păcate nu le mai observăm.

Statul în natură, timpul petrecut alături de oameni dragi și statul cu noi este terapie pentru creierul nostru și implicit pentru sufletul nostru și prin asta devenim oameni mai buni, mai liniștiți, mai puțin frustrați, cu o atenție mult mai mare peste aspectele vieții care contează și șansele să suferim de depresie, anxietate sau alte tulburări de natură psihică scad mult.

În concluzie, pentru a fi bine și pentru a avea momente de fericire în viața noastră, e nevoie să separăm viața personală de cea profesională acceptând faptul că suntem oameni și nu putem face asta perfect, dar important e să facem progrese vizibile.

https://psihologdanivanescu.ro


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇