Cele mai mari regrete pe care oamenii le au de-a lungul carierei

Cele mai mari regrete pe care oamenii le au de-a lungul carierei
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Toată lumea face greșeli la locul de muncă, dar dacă unele sunt minore și le uităm a doua zi, altele se pot transforma în regrete care ne pot influența cariera, spun specialiștii.

Mai mult de jumătate din angajați (66%) au regrete legate de munca lor, arată un raport realizat de Resume Now, platformă online de consultanță pentru angajări care a chestionat în luna ianuarie 1.000 de angajați din Statele Unite, Marea Britanie, Franța și Germania, relatează CNBC.

În general, regretele legate de activitatea profesională provin mai degrabă din lipsa de acțiune decât din acțiune, se arată în raportul citat. De exemplu, mulți din cei chestionați au spus că regretă că au rămas prea mult într-un loc de muncă (58%), în comparație cu cei care regretă că au renunțat la un job (38%).

ADVERTISING

Cele mai mari regrete de carieră:

  • nu au cerut o mărire de salariu (60%);
  • nu au pus pe primul plan balanța muncă-viață personală (59%);
  • au rămas prea mult timp la un job (58%);
  • nu au negociat salariul când au preluat un post (58%).

Anumite abordări pot ajuta angajații să evite aceste regrete. De exemplu, a cere o mărire de salariu este dificil, dar există unele metode eficiente, spune expertul financiar Ramit Sethi.

Trebuie să pregătești terenul cu câteva luni înainte. Mai întâi, programează o întâlnire cu șeful tău pentru a discuta despre cum vede activitatea ta și ce așteptări are de la tine. Stabiliți împreună câteva obiective și termene realiste pentru a avansa de pe poziția ta. În timp ce urmărești atingerea obiectivelor, ține-l la curent cu progresele tale ca să știe cum stai când îi ceri un salariu mai mare.

ADVERTISING

Să stai prea mult la un job și să nu-ți negociezi salariul la angajare sunt alte greșeli costisitoare. Datele arată că una dintre cele mai sigure căi de a câștiga mai mult este să-ți schimbi serviciul, chiar dacă salariile de start sunt stabile pe piață. Este o șansă bună de a-ți fixa un obiectiv financiar mai bun. Cei mai mulți oameni nu profită de aceste ocazii, dar când o fac, funcționează, cel puțin în SUA, unde 58% din angajați au preluat un post fără a negocia salariul, însă din cei care au făcut-o, 85% au primit o ofertă mai mare decât cea inițială, arată un studiu din 2022 realizat de Fidelity Investments.

ADVERTISING

Există multiple resurse online care pot fi folosite pentru a vedea ce salarii se acordă în anumite sectoare și unde se situează un anumit salariu. Cheia este să cercetezi, să ai încredere și să fii capabil să îți probezi candidatura prin experiență și entuziasm, spun experții în cariere.

În general, lucrătorii aflați la jumătatea carierei declară că au cele mai multe regrete (70% dintre mileniali și 69% cei din generația X), dar ratele de regret scad mai târziu în viață - 52% din generația baby boomers.

Alte cercetări arată că fericirea atinge un punct scăzut atunci când oamenii ajung la 40 de ani, din cauza carierei, familiei și a presiunilor financiare, dar urcă din nou mai târziu în viață, pe măsură ce persoanele în vârstă capătă perspectivă și simt mulțumire de ceea ce au realizat.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇