Sfatul psihologului: Cum să îți gestionezi eficient emoțiile

Sfatul psihologului: Cum să îți gestionezi eficient emoțiile
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Unele persoane cu un coeficient de inteligență emoțională mare tind să dezvolte o abilitate esențială care le fac să se simtă fericite și să aibă relații reușite.

Indiferent cât de împliniți ar fi, oricâte diplome și aptitudini ar acumula, oricâți angajați ar conduce și oricâte limbi străine vorbesc, mulți oameni au o educație emoțională la fel de aprofundată ca un copil de cinci ani. De aceea sunt subdezvoltați și nepregătiți emoțional, scrie psihologul și cercetătorul Emma Seppälä, profesor la Școala de Management Yale, într-un articol publicat de CNBC.

Oamenii sunt de multe ori tributari unor credințe, obiceiuri, șabloane, concepte, relații, dependențe și prejudecăți distructive. Din acest motiv mulți suferă de anxietate, depresie, dependență, teamă, epuizare extremă și nefericire. Iar asta îi împiedică să-și trăiască viața cât mai liber, cât mai îndrăzneț și autentic.

ADVERTISING

Ca psiholog care cercetează inteligența emoțională, Seppälä a ajuns să cunoască persoane cu un coeficient de inteligență emoțională (EQ) mare care tind să dezvolte o abilitate esențială, pe care ea o numește "suveranitate emoțională".

În principiu, aceasta înseamnă că au capacitatea de a naviga cu ușurință printre emoții, în loc să le ascundă, să le suprime, să le atenueze sau să se agațe în vreun alt mod de ele.

Dacă știi cum să-ți gestionezi emoțiile, le poți valorifica pentru a obține mai multă creativitate, energie, relații mai profunde și fericire și împlinire, arată experta.

De ce este importantă suveranitatea emoțională

Emoțiile afectează tot ce facem - concentrarea, atenția și memoria, sănătatea fizică, sănătatea mintală, luarea deciziilor și relațiile - și ne afectează oriunde ne aflăm, acasă sau la serviciu.

Când nu știi cum să te descurci cu sentimentele tale, suferi. Și au de suferit și cei din preajma ta.

ADVERTISING

Ai observat că atunci când treci printr-o perioadă stresantă sau cazi pradă furiei, nu mai poți să te concentrezi sau să-ți amintești anumite lucruri. Ți-e greu să înveți când te apasă tristețea. Dacă ai de luat o decizie importantă, aceasta va arăta într-un fel într-o zi grea și cu totul altfel într-una ușoară.

Poate ai remarcat și faptul că incapacitatea de a-ți stăpâni emoțiile negative te face să-i rănești și pe cei dragi și pe care ai vrea să-i protejezi, subliniază autoarea volumelor "The Happiness Track" și "Sovereign".

Culmea, în încercarea de a ne suprima emoțiile sau de a fugi de ele, devii prizonierul lor, iar acestea durează mai mult. Încercând să se vindece pe cont propriu, mulți se angajează în diverse obiceiuri distructive - căutând refugiu în alcool, droguri, medicamente, mâncare, social media și altele - iar astfel lucrurile se înrăutățesc.

ADVERTISING

Înfruntând tot ceea ce îți oferă viața, cu bune și cu rele, devii un om mai puternic și mai înțelept. Emoțiile tale, când sunt observate cu compasiune și cu răbdare, trec mai repede. Ești o persoană mai fericită, mai curajoasă, mai puternică și mai liberă.

Când știi că poți înfrunta orice și că poți trece peste orice, devii suveran emoțional, arată psihologul.

Ce beneficii are suveranitatea emoțională

Pentru a te desprinde de emoțiile tale și a-ți recâștiga suveranitatea asupra lor, trebuie să fii dispus să-ți simți sentimentele și să fii conștient de tine, în mod onest și curajos.

Poate fi greu, dar merită efortul. De-a lungul acestui proces vei obține multiple avantaje:

  • Sănătate fizică și mintală mai bună. Suprimarea emoțiilor afectează sănătatea mintală și poate genera și probleme de ordin fizic. Pe măsură ce înveți să procesezi, în loc să-ți suprimi emoțiile, mintea și corpul vor avea de câștigat.
  • Relații mai bune. Ceilalți ar putea observa cu surprindere că nu-ți mai suprimi emoțiile. La început ar putea fi chiar un pic incomod: va exista o dinamică schimbătoare în modul în care te raportezi la ceilalți. Dar relațiile tale se vor îmbunătăți, pentru că pe măsură ce înveți să-ți procesezi propriile emoții și recunoști că și ceilalți trebuie să o facă, devii mai înțelegător și mai plin de compasiune. Îi judeci mai puțin.
  • Relaxare. Când înveți să-ți procesezi emoțiile, nu te agăți de ele atât de mult. Dacă nu mai duci povara sentimentelor suprimate, te simți mai bine. E ușor să fii mai fericit și mai vesel.
  • Curaj. E nevoie de curaj pentru a-ți simți emoțiile pe deplin. Dar cu cât o faci mai mult, cu atât mai puternice îți sunt îngăduința și rezistența. Cultivă-ți curajul, recomandă Emma Seppälä.

Cum să faci primii pași spre suveranitatea emoțională

Observă cât de repede trec copiii peste emoții: are loc criza de furie, urlă din toți plămânii, plâng cu lacrimi de crocodil. Două minute mai târziu, s-a terminat. Și-au recăpătat suveranitatea asupra emoțiilor.

Ce-i face pe copii atât de rezilienți emoțional? Ei își simt emoțiile și le lasă să treacă pe lângă ei. Așa cum se spune, "trebuie să simți ca să te vindeci".

Singura cale de ieșire e să treci prin ceva. Este posibil să observi o dorință puternică de a scăpa și de a rezista, pentru că nu-i ușor să te simți inconfortabil, darămite să suferi de durere. Ai nevoie de răbdare, acceptare, cedare, compasiune de sine și îngăduință.

Lasă emoțiile să te cuprindă ca un val care vine, care te ține puțin sub apă, dar care în cele din urmă trece, astfel încât să poți ieși la suprafață și să iei o gură de aer proaspăt.

Reține că a trăi pe deplin emoția nu înseamnă a o exprima la maximum în perioada de vârf. Poate fi dăunător relațiilor tale atunci când izbucnești în fața cuiva - e mai bine să comunici după ce te-ai calmat. Ideea aici este că, prin experimentarea emoției tale, o procesezi și o digeri. Odată ce ai făcut acești pași, vei comunica mai bine.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇