Cu siguranță ai auzit de acest termen, mai ales că în ultimii ani este foarte frecvent întâlnit. Totuși, ce înseamnă inteligența emoțională? Cum se poate ea defini, dar, mai ales, cum se poate dezvolta?
Dacă vrei să afli cât mai multe informații despre teoria inteligenței emoționale și importanța ei, acest articol vine în întâmpinarea ta cu informații și sfaturi utile.
Cuprins
1. Inteligența emoțională - ce este?
Despre inteligența emoțională (EQ) se poate spune că este o capacitate umană de identificare și gestionare a emoțiilor proprii, dar și a celor din jur. O persoană care se bucură de un EQ mare este capabilă să conștientizeze emoțiile, să le identifice și să le numească.
De asemenea, controlul emoțiilor în inteligența emoțională este o abilitate extrem de importantă, care îi ajută pe cei care o dețin să se descurce în orice aspecte ale vieții. Capacitatea de a valorifica emoțiile, rezolvarea unor probleme și sprijinirea celor din jur pentru a face acest lucru sunt caracteristici ale unei persoane cu o inteligență emoțională bine dezvoltată.
Ideea de dezvoltare a inteligenței emoționale a fost prima dată introdusă public de John D. Mayer și Peter Salovey la începutul anilor 1990 și dezvoltată mai târziu de Daniel Goleman. Deși a fost repede acceptat de publicul larg, acest concept a fost primit cu reticență de psihologi, care susțin că acest coeficient nu poate fi măsurat, așa cum este IQ-ul.
Studiile din ultimele decenii arată patru mari baze ale inteligenței emoționale: capacitatea de a înțelege emoțiile, percepția emoțională, capacitatea de a gestiona emoțiile și capacitatea de a raționa folosind emoții.
- Percepția emoțională
Aceasta se referă la capacitatea unei persoane de a înțelege limbajul corpului, expresiile faciale, semnale nonverbale și verbale și, în principiu, ce simt cei din jur, dar și propriile emoții.
- Capacitatea de a înțelege emoțiile
Se referă la persoanele care au abilitatea de a descoperi cauzele anumitor sentimente. Dacă o persoană este furioasă, inteligența emoțională te va ajuta să ajungi la cauza reacției.
- Capacitatea de a gestiona emoțiile
Gestionarea emoțiilor, fie ele pozitive, fie negative, nu este o problemă pentru cei cu un EQ mare. Este important să îți poți regla propriile impulsuri, dar și pe ale celor din jur. În același timp este și o sarcină grea.
- Capacitatea de a raționa folosind emoții
Reglarea emoțiilor este o etapă foarte importantă și crucială pentru o persoană cu un EQ mare. Acest pas promovează gândirea și activitatea cognitivă a unei persoane.
2. Dezvoltarea inteligenței emoționale - de ce este importantă?
Definiția inteligenței emoționale poate suna astfel: „capacitatea de a interpreta, percepe și controla emoțiile personale și ale altora, pentru a relaționa cât mai eficient”.
Caracteristici ale inteligenței emoționale:
- Capacitatea de a identifica și înțelege ce simt cei din jur;
- Conștientizarea propriilor limite și puncte forte;
- Capacitatea de a accepta schimbarea;
- Abilitatea de a fi empatic față de ceilalți;
- Capacitatea de a gestiona emoțiile, indiferent de situație;
- Manifestarea vulnerabilităților proprii în fața celorlalți;
- Abilitatea de a recunoaște propriile greșeli;
Inteligența emoțională este foarte importantă, pentru că ea afectează multe aspecte din viața oamenilor. În primul rând, performanța la serviciu sau la școală este influențată de EQ. Ea te ajută să te automotivezi, să ai rezultate mai bune și să lucrezi mai bine în echipă. În al doilea rând, ea influențează sănătatea fizică - stresul e o problemă majoră în zilele noastre, iar o persoană care îl poate controla are un sistem imunitar bun și un corp sănătos.
De asemenea, sănătatea mintală este și ea îmbunătățită. O persoană cu un EQ mare reușește să înțeleagă ce simte și de ce se simte ceva și poate să-și gestioneze emoțiile negative pentru a evita stresul și anxietatea. Relațiile de cuplu și cu cei din jur sunt și ele afectate de nivelul inteligenței emoționale. Dacă nu ești capabil să le spui celor din jur cum te simți și nu îi înțelegi la rândul tău, nu vei putea comunica eficient.
Inteligența emoțională are și scop social. Ea poate să te ajute să te conectezi cu cei din jur și să-ți faci noi prieteni.
3. Psihologie emoțională - componentele inteligenței emoționale la copii vs. adulți
Inteligența emoțională se poate dezvolta, dar poate fi observată și la copii, încă din primii ani de viață. Unele persoane au o predispoziție mai mare de a deveni adulți cu un EQ mare, însă la fel de bine există și exerciții pentru dezvoltarea inteligenței emoționale.
Inteligența emoțională are mai multe caracteristici. În primul rând, persoanele cu un coeficient mare au o capacitate de conștientizare a propriilor emoții și stări, atât pozitive, cât și negative, astfel că simt emoțiile puternice, dar și pe cele mai subtile și au capacitatea de a le identifica destul de repede.
Dacă o persoană cu o inteligență emoțională medie poate înțelege că simte anumite lucruri, cei cu un coeficient foarte mare au puterea și de a numi acea emoție. Acest lucru duce la încredere în sine.
Impulsivitatea este o caracteristică umană foarte cunoscută. Persoanele cu un EQ mare nu se grăbesc în acțiunile lor și obișnuiesc să se gândească foarte bine înainte de a face ceva sau de a spune ceva. Cum este posibil acest lucru? Pentru că ei au capacitatea de a reduce intensitatea emoțiilor, anxietăților și le pot regla.
De asemenea, un individ cu un EQ mare va putea înțelege foarte ușor ce simt cei din jur, iar asta îi face foarte empatici. Ei au capacitatea și răbdarea de a înțelege punctul de vedere al celuilalt și de a se pune în locul lui. În acest fel, își reglează starea de spirit, pentru a fi la același nivel cu ceilalți.
Toate aceste calități îi fac pe cei cu inteligență emoțională ridicată să fie persoane carismatice, de care ceilalți sunt atrași foarte ușor. Cu siguranță cu toții ne dorim șefi empatici, parteneri de viață care să înțeleagă foarte bine prin ce trecem și ce simțim sau prieteni cu aceste abilități. Să nu mai depui efort ca să-l faci pe cel de lângă tine să te înțeleagă este un avantaj binevenit în toate domeniile vieții.
Atât în ce privește adulții, cât și copiii, trebuie menționat că inteligența emoțională este un plus în ceea ce privește motivația. Cei cu un EQ mare pot să-și folosească emoțiile pozitiv și să se mobilizeze foarte ușor pentru a rezolva diferite probleme sau sarcini.
La copii, inteligența emoțională trebuie cultivată cât mai mult, pentru a deveni adulți echilibrați care se descurcă în viață. Copiii care au această capacitate, sunt încă de mici conștienți de propriile emoții și au abilitatea să le gestioneze foarte ușor. De asemenea, nu se dau bătuți când o sarcină pare prea dificilă. Părinții trebuie să înțeleagă că totul pornește din familie, iar puterea exemplului e cea mai bună cale spre un EQ mare al copilului.
Iată câteva tehnici de dezvoltare a inteligenței emoționale la copii:
- Vorbește sincer despre ce simți;
- Nu-i feri de sentimente mai puțin plăcute;
- Ascultă-i atunci când au nevoie de un sfat;
- Nu-i judeca pe cei din jur;
- Învață-i cum să reacționeze în diferite situații de viață;
- Implică-i în treburile zilnice din casă;
- Lasă-i să socializeze cât mai mult;
- Lasă-i să ia singuri decizii;
Un copil cu o inteligență emoțională ridicată își face foarte repede prieteni, se adaptează foarte ușor cu oameni și situații noi, empatizează cu sentimentele celor din jur și are încredere în sine.
4. Exerciții pentru inteligența emoțională - tehnici pe care le poți aplica
Poți aplica și tu modalități de dezvoltare a inteligenței emoționale care te vor ajuta în progresul tău. Începe prin a încerca să numești mereu emoțiile pe care le simți. În acest fel ai șanse foarte mari să înțelegi mai bine care sunt nevoile tale. În plus, vei putea să le reglezi mai ușor în timp.
Iată câteva tehnici pentru a-ți îmbunătăți inteligența emoțională:
- Ascultă - ca să poți înțelege ce simt cei din jurul tău este extrem de important să fii atent la ei și să îi asculți. Ce vor ei să spună? Dar limbajul corpului? Dacă ai răspuns la aceste întrebări, încearcă să vezi ce cauzează acea emoție.
- Empatizează - degeaba poți să observi emoțiile, dacă nu ai capacitatea să te pui în locul celor din jur și să le înțelegi în totalitate situația. Este un exercițiu foarte bun de a încerca să observi pe propria piele cum se simte celălalt.
- Reflectă asupra emoțiilor - creierul trebuie să fie cel mai bun prieten al tău. Gândește-te la cum îți influențează viața emoțiile pe care le simți. De ce te simți așa? Dar cel de lângă tine? Cu cât îți pui mai multe întrebări, cu atât vei cunoaște mai multe.
- Fii atent la propriul comportament - comportamentul tău în anumite situații este influențat direct de emoții. Dacă îl observi, vei înțelege cum îți poate afecta viața, iar gestionarea emoțiilor va deveni mult mai ușoară.
- Încearcă să te uiți obiectiv la propria persoană - este extrem de greu să fii obiectiv cu propria persoană. Ca să faci acest lucru, folosește-te de părerile celor din jur. Vei observa care sunt punctele tale forte și cele slabe.
- Înțelege ce te motivează - trebuie să te cunoști cât mai bine pentru a fi o persoană cu o inteligență emoțională mare. Care sunt lucrurile ce te împing să mergi mai departe? Ce te determină să duci la capăt o activitate sau un proiect? Încearcă să îți răspunzi la astfel de întrebări.
- Observă lucrurile care declanșează emoțiile tale - anumite situații pot fi percepute diferit de la o persoană, la alta. Dacă te deranjează anumite lucruri, este posibil ca undeva, în subconștient, să ai un motiv bine întemeiat.
- Setează-ți obiective personale - dacă ai obiective, vei găsi și motivația pentru a le îndeplini. Ia în considerare punctele tale forte și pune-le în aplicare pentru a-ți duce proiectele la capăt.
- Gândește pozitiv - nimic nu poate fi îndeplinit dacă nu ai o gândire pozitivă. O mentalitate optimistă te poate învăța că eșecurile nu sunt atât de grave și că poți reuși și după ce ai căzut.
Așadar, inteligența emoțională este o caracteristică foarte importantă pentru orice persoană. Ea trebuie cultivată încă din copilărie, pentru ca cei mici să devină adulți responsabili. Desigur, poate fi dezvoltată și la maturitate!