Tot ce trebuie să știi despre ARN mesager, ingredientul activ din vaccinul anti Covid

Tot ce trebuie să știi despre ARN mesager, ingredientul activ din vaccinul anti Covid
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Vaccinurile antiCOVID au ca ingredient activ molecula mesager ARN. Comitetul Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19 a transmis, vineri, câteva precizări despre acest ingredient, precum și informații despre vaccinurile care îl au în compoziție.

În general, vaccinurile trebuie să:

  • construiască imunitatea împotriva unei boli
  • declanșeze un răspuns imun
  • producă anticorpi și celule specifice care să recunoască patogenul țintă.
ADVERTISING

Până în prezent vaccinurile au fost dezvoltate:

  • din versiuni inactivate sau atenuate ale microorganismelor responsabile de producerea îmbolnăvirii
  • din fragmente ale microorganismelor responsabile de producerea îmbolnăvirii
  • din vectori virali.

Vaccinurile pe bază de ARN mesager:

Deși nu au fost aprobate ca produse de uz uman până în prezent, sunt studiate de peste 10 ani.

Care sunt avantajele unui astfel de vaccin:

Vaccinurile pe bază de ARN mesager pot fi dezvoltate într-un mod accelerat. Nu presupun procese costisitoare și consumatoare de timp, precum cele convenționale.

Capacitatea ARN-ului mesager de a stimula răspunsul imun poate fi modificată pentru a asigura un profil de siguranță cât mai bun.

ADVERTISING

ARN-ul mesager este eliminat prin procese celulare normale într-o perioadă scurtă de timp, conform documentului transmis de comitet.

Acesta prezintă avantaje din punct de vedere al siguranței comparativ cu vaccinurile convenționale, întrucât conțin exclusiv elementele necesare producerii proteinei față de care se generează răspunsul imun.

Vaccinurile de tip ARN mesager sunt lipsite de infecțiozitate și nu influențează informația genetică a persoanei vaccinate. Nu interacționează cu genomul uman ADN – nu se integrează în acesta.

Cercetătorii studiază coronavirusurile de peste 18 ani

După identificarea SARS în 2002 și MERS în 2012, cercetătorii cunoșteau deja că proteina Spike este cea care poate declanșa un răspuns imun împotriva coronavirusurilor. Cercetătorii cunoșteau și mijloacele prin care ARN-ul mesager poate fi administrat fără să suprastimuleze sistemul imun, precizează Comitetul Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19.

ADVERTISING

Este cunoscut faptul că ARN mesager are nevoie de un înveliș de lipide care să-l ajute să traverseze membrana celulară pentru a-și atinge ținta.

Cum funcționează vaccinurile pe bază de ARN mesager impotriva COVID-19

Vaccinurile pe bază de ARN mesager transportă informația genetică necesară pentru producerea proteinei Spike în organismul uman.

Sistemul imun recunoaște proteina ca fiind străină și declanșează răspunsul imun în urma căruia se produc anticorpi. Pentru a afecta organismul, coronavirusul are nevoie de peste 20 de proteine. Proteina Spike, conținută în vaccinul ARN mesager, nu poate declanșa boala.

După producerea proteinei Spike, ARN-ul mesager care a transmis această informație este distrus și eliminat.

Citeşte articolele zilei pe SpotMedia.ro


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇