Tocmai am trecut prin cea mai gravă săptămână din pandemie la nivel global, în ciuda vaccinărilor

Tocmai am trecut prin cea mai gravă săptămână din pandemie la nivel global, în ciuda vaccinărilor

Mai mulți oameni au fost diagnosticați cu COVID în ultimele 7 zile decât în oricare altă săptămână de la debutul pandemiei. Multe țări se confruntă cu focare mari și o răspândire accelerată a virusului, în ciuda eforturilor de vaccinare.

La nivel global, numărul total al cazurilor a trecut de 5,2 milioane, iar cel al deceselor de 3 milioane.

Datele de la Universitatea Johns Hopkins arată o creștere de 12% a infectărilor față de săptămâna precedentă. Până acum, cea mai grea săptămână la nivel global din pandemie fusese la mijlocul lui decembrie, potrivit Bloomberg.

ADVERTISING

Și bilanțul deceselor e în creștere. În ultima lună trendul a fost unul ascendent. În săptămână 12-18 aprilie au fost raportate 82.000 de decese de COVID în lume (o medie de 12.000 de morți pe zi). Este mult mai mare față de cea mai neagră săptămână de anul acesta, de la mijlocul lui martie, în care au fost raportate 60.000 de decese.

Dacă situația începe să se îmbunătățească în SUA și Marea Britanie, Brazilia și India se află în cea mai neagră perioadă. În India s-a ajuns să fie internați doi bolnavi într-un pat, în timp ce medicii din Brazilia își strigă disperarea că au ajuns să lege pacienții când îi intubează pentru că nu mai au sedative.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Până acum, India a vaccinat 4,5% din populație, în timp ce în Brazilia procentul este de 8,3%. Ca o comparație, jumătate dintre americanii adulți au fost imunizați cu cel puţin o doză, în Marea Britanie procentul fiind şi mai mare.

Dar nu trebuie să avem impresia că situația e gravă doar în țările în curs de dezvoltare. Alerta că serurile AstraZeneca și Johnson & Johnson pot provoca tromboze a crescut scepticismul în privința vaccinării.

Totodată, noile tulpini ale virusului, majoritatea mult mai contagioase, pun la grea încercare sistemele sanitare din foarte multe țări, indiferent de cât de dezvoltate sunt.

ADVERTISING

Citește mai multe despre situația cauzată de COVID în lume, dar și despre vaccinare:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇