Ce face neamţul când poate merge la cumpărături doar cu test negativ de Covid

Ce face neamţul când poate merge la cumpărături doar cu test negativ de Covid

Chiar dacă o parte din magazine s-au redeschis în multe orașe germane, patronii nu sunt neapărat bucuroși. Clienții sunt puțini, între altele din cauza testului obligatoriu pentru accesul în magazine.

Multă forfotă, sâmbătă după-amiază, într-o zonă comercială din nord-vestul capitalei Berlin. Oamenii își fac aproape nestingheriți cumpărăturile la supermarket, în incinta căruia este obligatorie purtarea unei măști de tip FFP2. 

Un pic mai departe, la o margine de stradă, câțiva oameni stau la coadă în fața unui magazin de mobilă.

La intrare, trei paznici îți solicită să faci dovada testului de coronavirus, evident cu rezultat negativ, efectuat la un centru acreditat.

După ce prezinți actul cerut, ți se mai cere să completezi un formular: numele, prenumele, adresa, numărul de telefon și ora intrării în magazin. 

Numeroși clienți sunt respinși pe motiv că nu s-au testat, fapt care le provoacă acestora un sentiment de neputință.

”Este o nebunie totală. Am nevoie de test să intru aici, dar nu și la supermarket, unde este aglomerație”, mormăie o femeie. Paznicul ridică din umeri. ”Nu eu fac regulile”, spune gardianul, arătând spre indicatorul către cel mai apropiat centru de testare pentru coronavirus, aflat la câțiva kilometri distanță.

ADVERTISING

Angela Merkel este pentru un ”lockdown” național

În urmă cu aproximativ două săptămâni, testul negativ ca bilet de intrare în magazine ori pentru a merge la coafor și accesa diverse alte servicii a devenit obligatoriu în Berlin. 

În capitala germană, regulamentul a fost introdus după ce așa-numita incidență a depășit 100 de infecții la 100.000 de locuitori în decurs șapte zile.

Însă, în baza acordului din 8 martie dintre premierii landurilor federale și cancelarul Angela Merkel,  Berlinul ar fi trebuit să suspende atenuarea restricțiilor.  

Angela Merkel a reacționat iritată la situația din capitală. ”Nu știu dacă testarea și mersul la shopping, cum se practică în Berlin, este reacția potrivită”, a spus aceasta, într-un interviu la televizor. 

Diversitate regională de reguli

Acest lucru nu a împiedicat alte landuri federale să urmeze acest model, valabil acum în Mecklenburg-Pomerania Anterioară, Hamburg, Saxonia, Saarland și Bavaria.

O strategie similară urmează să aplice Saxonia Inferioară, Saxonia Anhaltină și Turingia, în vreme ce în Renania de Nord-Vestfalia, districtele și orașele decid independent dacă vor să încerce modelul condiționării accesului în magazine de prezentarea unui test negativ de coronavirus. 

ADVERTISING

Acest lucru duce uneori la situații absurde.

La Aachen, în Renania de Nord-Vestfalia, poți merge la coafor netestat.

La Köln, la 65 de kilometri distanță, ai nevoie de un rezultat negativ la test, dar îți poți face un test rapid în fața frizerului.

La 30 de kilometri depărtare, la Bonn, acest lucru nu este permis, fiind musai să te testezi la un centru de testare acreditat. 

Regulamentul cauzează nu numai magazinelor, ci și frizeriilor o scădere substanțială a veniturilor.

”Ne sună disperați patronii de saloane spunând că, din cauza testării obligatorii, clienții își anulează programările”, relatează directorul filialei din Hamburg a Asociației Meșteșugarilor, Hjalmar Stemmann, într-un interviu. 

„Mai bine închideau de tot și ne băgau în Kurzarbeit”, spune o coafeză. (Kurzarbeit, program introdus pentru prima oară în timpul crizei financiare din 2009, prevede că angajatorii au posibilitatea reducerii timpului de muncă a salariaţilor din durata zilnică, săptămânală sau lunară prevăzută în contractul individual de muncă. Companiile pot solicita ajutoare de la stat pentru a acoperi costurile care apar din păstrarea angajaţilor care lucrează cu program mai scurt - n.red). 

ADVERTISING

Frizeria ei este situată pe o mare stradă comercială din cartierul berlinez Charlottenburg.

Alături, în magazinul de accesorii casnice, porțelan și alte mărunțișuri, atmosfera este la fel de sumbră.

”Noi trăim din clienții care intră în magazine și cumpără lucruri spontan”, spune un angajat. ”La noi, treaba cu testarea nu funcționează”. 

Potrivit unui studiu recent elaborat de Asociația Germană a Comerțului cu Amănuntul (HDE), magazinele cărora li se permite să rămână deschise doar pentru clienți cu rezultat negativ la testul de coronavirus înregistrează o scădere cu 62% a vânzărilor față de perioada de dinaintea crizei actuale.

”Guvernul se implică în locurile greșite”, critică directorul general al HDE, Stefan Genth.

Programare la testare 

Întrebarea este de ce nu funcționează modelul de testare? Ce este atât de dificil în efectuarea unui test rapid, al cărui rezultat este disponibil în 15 minute?

În Germania, fiecare cetățean are dreptul la cel puțin un test gratuit pe săptămână.

La Berlin există deja o rețea mare de centre de testare.

La unele dintre cele aproximativ 300 de centre, oamenii pot efectua testul și fără programare prealabilă, în timp ce la altele programarea este neapărat necesară. 

Deseori, centrele pur și simplu nu fac față cererilor, cu precădere în diminețile de sâmbătă, zi în care oamenii pot petrece mai mult timp la cumpărături.

Timpul de așteptare pentru test poate ajunge chiar și la o oră, pe care o petreci afară, în frig, vânt și ploaie. Este o situație descurajantă pentru oameni cărora pe bună dreptate le piere cheful de shopping. 

Marii comercianți sunt creativi

Lanțurile de magazine mai mari au capacitatea de a instala facilități de testare la fața locului.

Magazinul Hornbach, care face deja acest lucru în Renania de Nord-Vestfalia, vrea să doteze multe dintre cele 96 de filiale la nivel național cu centre de testare.

”În ultimele zile, municipalitățile și organizațiile locale de asistență au fost abordate în vederea punerii la dispoziție a unora dintre spațiile mari de parcare pentru centrele de testare”, a explicat purtătorul de cuvânt al companiei, Florian Preuss.

În schimb, comercianții cu magazine mai puțin centrale trebuie să găsească alte soluții. De pildă, un magazin de mobilă din Berlin a angajat personal medical pentru două sucursale din oraș.

Clienții care doresc să profite de ofertă trebuie să plătească 20 de euro, contravaloarea testului fiindu-le însă returnată sub forma unui voucher pe care-l pot folosi în respectivul magazin. 

Acest efort este mai puțin rentabil pentru magazinele mici, ai căror proprietari au decis de bunăvoie să le închidă, după intrarea în vigoare a regulii privind testarea obligatorie.

Într-un centru comercial situat pe una dintre arterele comerciale ale Berlinului, fiecare al doilea magazin a fost închis din acest motiv.

Sabine Kinkartz

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇