Țigara electronică predispune la disfuncție erectilă

Țigara electronică predispune la disfuncție erectilă

Disfuncția erectilă poate fi de două ori mai probabilă la persoanele care folosesc țigara electronică, comparativ cu cele care nu au au utilizat-o niciodată, arată un nou studiu realizat în SUA.

Această asociere între vaping și impotență pare să fie complet independentă de vârstă, sănătatea cardiovasculară și alți factori de risc, scrie IFL Science, care citează un raport publicat de Jurnalul American de Medicină Preventivă.

Este bine cunoscut faptul că fumatul contribuie la disfuncția erectilă, dar până acum era neclar dacă sistemele electronice de livrare a nicotinei, cunoscute sub numele de țigări electronice sau vaporizatoare, prezintă un risc similar.

ADVERTISING

Autorii studiului au adunat date despre 13.711 bărbați din SUA, cu vârsta de peste 20 de ani, care au luat parte la Studiul de Evaluare a Tutunului și Sănătății a Populației (PATH) la nivel național. Peste 20% dintre participanți au experimentat un anumit nivel de disfuncție erectilă, iar utilizatorii zilnici de dispozitive de fumat electronice aveau un risc de 2,4 ori mai mare să sufere de această afecțiune decât cei care nu au folosit niciodată țigara electronică.

Autorii studiului au efectuat apoi o a doua analiză pe un eșantion puțin mai mic, de 11.207 bărbați, cu vârste cuprinse între 20 și 65 de ani, care nu aveau antecedente de boli cardiovasculare sau alți factori de risc pentru disfuncție erectilă.

ADVERTISING

În cadrul acestui grup, 10,2% au raportat că au avut disfuncție erectilă, deși, din nou, cei care vapau au fost de 2,2 ori mai susceptibili la ejaculare prematură decât cei care nu au folosit niciodată astfel de dispozitive de fumat.

„Analizele noastre au luat în considerare istoricul de fumat al participanților, inclusiv al celor care nu au fost niciodată fumători, așa că este posibil ca folosirea zilnică a țigărilor electronice să fie asociată cu riscuri mai mari de disfuncție erectilă, indiferent de istoricul de fumat”, a explicat autorul studiului, Omar El Shahawy.

ADVERTISING

O privire mai profundă asupra datelor a arătat că asocierea dintre țigările electronice și disfuncția erectilă a fost valabilă pentru participanții cu indice de masă corporală normal și fără antecedente de boli de inimă, sugerând că vapingul poate reprezenta un risc chiar și pentru cei care sunt într-o stare perfectă de sănătate.

Cum apare acest risc? Nicotina previne vasodilatația și restricționează fluxul sanguin, ceea ce este probabil să contribuie la disfuncția erectilă, au explicat oamenii de știință.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇