Somnul de după-amiază, o soluție de adaptare la căldurile extreme?

Somnul de după-amiază, o soluție de adaptare la căldurile extreme?

Prea mult aer condiționat ar putea să dăuneze sănătății, arată un studiu recent realizat în Australia. Practicile culturale de evitare a căldurii, așa cum este siesta, folosite în zonele cu climat cald din întreaga lume timp de secole, ar putea oferi o protecție mai bună împotriva căldurii extreme cauzate de schimbările climatice, spun oamenii de știință.

Studiul a constatat că, în ciuda faptului că au petrecut mult mai mult timp în spații cu aer condiționat în ultimii 40 de ani, oamenii din Teritoriiile de Nord (TN) din Australia au devenit, în mod paradoxal, mai vulnerabili la căldură, înmulțindu-se și decesele, după cum arată o cercetare publicată de The Lancet Planetary Health.

ADVERTISING

În schimb, ce poate oferi o protecție mai bună în fața căldurii extreme cu care se confruntă nu doar ei, ci oamenii din multe regiuni ale lumii ar fi siesta.

Potrivit autorilor, comunitățile cu climă caldă trebuie să înceapă să ia în considerare mijloacele socio-culturale de adaptare la vremea mai caldă, iar cea mai simplă soluție este siesta.

„Un pui de somn de după-amiază poate ajuta organismul să se aclimatizeze, vă protejează de cea mai fierbinte parte a zilei, nu costă nimic și nu are amprentă de carbon”, spune dr. Simon Quilty, autorul principal al studiului și doctorand la Centrul Național de Epidemiologie și Sănătate a Populației de la Australian National University (ANU).

ADVERTISING

„În timp ce spațiile răcoroase, cu aer condiționat, oferă un refugiu esențial în timpul temperaturilor extreme ridicate, este posibil ca perioadele prelungite petrecute în spații cu aer condiționat să împiedice oamenii să se adapteze la climatul predominant”, a explicat și profesorul Aparna Lal, coautor al studiului.

„Poate că ar trebui să tragem cu toții un pui de somn în amiaza mare, atunci când este cald, în loc să dăm drumul la aerul condiționat”, mai spune cercetătorul.

Și, într-adevăr, practica e testată și veche de când lumea, încă de pe vremea romanilor, doar că la ei se numea ”sexta”. Aceștia își făceau siesta în orele cele mai fierbinți din zi, undeva în intervalul 13 – 15.

ADVERTISING

Practica a fost apoi preluată în mai multe zone ale lumii, așa cum sunt sudul Europei, Orientul Mijlociu, China, Filipine și India, chiar dacă cei mai mulți o asociază cu Spania.

Un pui de somn după-amiaza duce la scăderea și reglarea temperaturii corpului, spun medicii, conform Fortune.

Un episod scurt de somn poate ajuta corpul să nu se supraîncălzească. Dacă trebuie să muncim apoi, singura grijă e să nu depășim jumătate de oră de somn.

O siestă sănătoasă durează între 15 – 25 de minute. Dacă se depășește acest interval de timp, durează mult până ne revenim și va fi mai dificil să ne concentrăm apoi la muncă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇