Se conturează un răspuns pentru problemele de fertilitate? Erbicid controversat, găsit în mai bine de jumătate dintre probele de spermă

Se conturează un răspuns pentru problemele de fertilitate? Erbicid controversat, găsit în mai bine de jumătate dintre probele de spermă

După ce, recent, oamenii de știință au găsit microplastice în toate testiculele analizate, acum s-a găsit în jumătate dintre probele de spermă ale altor subiecți glifosat, un erbicid comun.

Descoperirea a fost făcută de o clinică de fertilitate din Franța, scrie The Guardian.

Glifosatul poate avea efecte negative asupra ADN-ului și poate provoca stres oxidativ asupra plasmei seminale, ceea ce ar putea duce la probleme de fertilitate, după cum se arată într-un raport publicat de jurnalul Ecotoxicology and Environmental Safety.

ADVERTISING

Studiul evidențiază o tendință îngrijorătoare, în condițiile în care ratele globale de fertilitate continuă să scadă. Mulți experți consideră că expunerea la substanțe chimice toxice precum glifosatul ar putea fi un factor semnificativ în acest declin.

Glifosatul, utilizat pe scară largă pe culturile alimentare și în zonele rezidențiale din SUA, s-a aflat în centrul unor controverse juridice și de reglementare. Cercetările guvernului american au legat expunerea la glifosat de cancer.

În ciuda apărătorilor care susțin că nu există dovezi definitive privind toxicitatea sa la om, numeroase țări au restricționat sau interzis deja utilizarea acestuia.

ADVERTISING

Cercetătorii francezi au descoperit că nivelurile de glifosat din spermă erau de patru ori mai mari decât cele din sânge, ceea ce indică un potențial pericol pentru sistemul reproducător.

Studiul a subliniat importanța reglementării utilizării glifosatului, în special în cazul lucrătorilor agricoli, care au cele mai ridicate niveluri de expunere.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇