Femeile care apelează la tratamente de fertilitate au șanse mari să rămână însărcinate pe viitor pe cale naturală - studiu

Femeile care apelează la tratamente de fertilitate au șanse mari să rămână însărcinate pe viitor pe cale naturală - studiu

Aproape 20% (una din cinci femei) dintre femeile care au avut nevoie de un tratament de fertilitate cum este și fertilizarea in vitro (FIV), pentru a concepe primul copil, au șanse să rămână însărcinate pe cale naturală în viitor, arată un studiu recent realizat în Marea Britanie.

Cercetarea, prima de acest fel, a analizat date din 11 studii efectuate cu ajutorul a peste 5.000 de subiecți, femei din întreaga lume, între 1980 și 2021, pentru a evalua cât de frecvent s-a întâmplat ca acestea să rămână însărcinate în mod natural după ce au avut un copil conceput cu ajutorul unui tratament de fertilitate.

ADVERTISING

Cercetători de la University College London (UCL) au descoperit că cel puțin una din cinci femei a conceput în mod natural, de cele mai multe ori în decurs de trei ani, după ce a avut primul copil folosind un tratament de fertilitate, precum FIV, se arată într-un raport publicat de jurnalul Human Reproduction și citat de The Guardian.

De menționat e faptul că infertilitatea este definită prin imposibilitatea de a obține o sarcină după 12 luni sau mai mult de relații sexuale neprotejate regulate, și se estimează că afectează 1 din 7 cupluri heterosexuale.

Cu toate acestea, nu toate femeile care solicită și urmează un tratament de fertilitate sunt permanent infertile, iar jumătate dintre cuplurile care se luptă să conceapă în mod natural în primul an de încercări vor reuși să facă acest lucru în al doilea an, spun specialiștii.

ADVERTISING

Deși în mod obișnuit este considerat „rar” ca o femeie să rămână însărcinată în mod natural, dacă a urmat anterior un tratament de fertilitate, cercetătorii din acest studiu au dorit să sublinieze că totuși acest lucru nu este un eveniment atât de neobișnuit.

Echipa consideră descoperirile deosebit de importante, deoarece multe femei ar putea să nu-și dea seama că ar putea concepe în mod natural după un tratament de fertilitate, ceea ce ar putea face ca acestea să rămână din nou însărcinate foarte rapid, sau atunci când nu sunt pregătite – ceea ce ar putea fi problematic atât pentru sănătatea mamei, cât și pentru cea a copilului.

ADVERTISING

„Rezultatele noastre sugerează că sarcina naturală după nașterea unui copil prin FIV este departe de a fi rară”, a declarat dr. Annette Thwaites (UCL EGA Institute for Women’s Health), autorul principal al studiului.

Succesul fertilizării in vitro depinde de anotimp

Iar un alt studiu, tot legat de fertilitate, vine din Australia. Cercetătorii au constatat că fertilizarea in vitro (FIV) are cea mai mare rată de succes atunci când ovulele sunt recoltate vara.

Nu pare să conteze momentul în care embrionul congelat este transferat efectiv în uterul unei persoane, ci doar când este colectat inițial.

Dacă ovulele sunt recoltate vara, rata nașterilor vii este de 31%; dacă ovulele sunt recoltate toamna, rata nașterilor vii este de 26%.

Între timp, ovulele recoltate iarna și primăvara se situează între aceste două rate de succes.

În timp ce studiile anterioare privind FIV au constatat că anotimpurile nu au un impact consistent asupra transferurilor de embrioni, implantării, sarcinii sau ratelor de nașteri vii, colectarea de ovule pare să fie o chestiune diferită.

Pentru studiu, cercetătorii au analizat date strânse timp de opt ani și legate de 3.657 de transferuri de embrioni congelați efectuate de o clinică de fertilitate din Perth.

Dintre toți acești embrioni, cei recoltați în zilele cu mai mult de 10 ore de soare au avut cu 28% mai multe șanse să rezulte o naștere vie decât cei recoltați atunci când soarele s-a arătat mai puțin de 7 ore pe zi.

Cu toate acestea, temperatura reală a zilei nu a părut să aibă un impact, se arată într-un raport publicat de același jurnal medical.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇