Se amână vaccinarea tuturor persoanelor sub 65 de ani. Peste jumătate sunt bolnavi cronici

Se amână vaccinarea tuturor persoanelor sub 65 de ani. Peste jumătate sunt bolnavi cronici
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Se amână vaccinarea tuturor persoanelor sub 65 de ani programate în perioada 30 ianuarie – 11 februarie, anunță vineri Comitetul Național pentru Coordonarea Activităților de Vaccinare împotriva COVID-19 (CNCAV).

Perioada de amânare: 18 zile.

Motivul: nu există suficiente doze, așa că sunt prioritizate persoanele care trebuie să primească rapelul, dar şi vârstnicii.

Astfel, persoanele sub 65 de ani programate în perioada 30 ianuarie - 11 februarie se vor putea vaccina abia începând din 16 februarie, conform sursei citate.

Din cauza dozelor de vaccin insuficiente, CNCAV ”ia ca măsură de siguranță, pentru asigurarea administrării rapelului la persoanele cărora li s-a administrat doza 1, reprogramarea, începând cu data de 30 ianuarie, a celor 66.884 persoane sub 65 de ani, pentru administrarea dozei 1, între
30 ianuarie și 11 februarie, pentru data de 16 februarie și ulterior, în ordinea planificării inițiale”.

ADVERTISING

Dintre cei reprogramați din 30 ianuarie:

  • 6% sunt din etapa 1 (personal medical),
  • 41% sunt persoane programate pe categoria ”esențiali” (validați și cu boală cronică la CNAS),
  • 53% sunt programați în categoria boli cronice.

România va atinge ținta de vaccinare de 70% abia în decembrie 2022, dacă se menține ritmul actual de imunizare. Totuşi, suntem pe locul 2 în UE

În schimb, persoanele cu vârsta peste 65 de ani rămân la programarea inițială, iar vaccinarea persoanelor din centrele rezidențiale și medico-sociale, a persoanelor dializate, imobilizate sau nedeplasabile și a celor fără adăpost va continua.

ADVERTISING

Oamenii reprogramați vor fi înștiințați prin SMS, e-mail, dar și telefonic.

Fiecare persoană va fi înștiințată prin SMS cu privire la data și intervalul orar la care a fost reprogramată pentru vaccinare, va primi prin e-mail o nouă recipisă și va regăsi informațiile în secțiunea „Programările mele” din contul realizat în platforma de programare. Totodată, noile date vor fi comunicate și telefonic.

CNCAV

Corupția din România provoacă prima criză în campania de vaccinare. Imunizarea pe pile a esențialilor de birou dă peste cap programările

Situația e temporară

Totuși, Comitetul dă asigurări că amânarea este una temporară și va dura până la jumătatea lunii februarie.

ADVERTISING

”Facem precizarea că această situație este una temporară, până la data de 15 februarie. Astfel, ca organism interministerial cu rol de coordonare a Campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, CNCAV se preocupă să asigure un mediu favorabil și sigur pentru desfășurarea în cele mai bune condiții a tuturor activităților de vaccinare.

În acest moment, interesul fundamental de sănătate publică în România este reprezentat de vaccinarea, pe baza consimțământului informat, a cât mai multor persoane, într-un interval de timp cât mai scurt. CNCAV salută interesul crescut al cetățenilor pentru vaccinare, interes relevat de datele privind numărul mare de persoane care s-au vaccinat efectiv și de persoane care s-au înscris pentru vaccinare”, mai precizează sursa citată.

Amintim că deja, începând cu 28 ianuarie, se reprogramează cu 10 zile toate persoanele din categoria personalului esențial pentru doza 1.

”Începând cu data de 28 ianuarie, 35.304 persoane care deservesc activități esențiale programate la vaccinare în perioada 28 ianuarie–11 februarie sunt în curs de replanificare pentru administrarea primei doze. Programarea la vaccinare a acestor persoane s-a amânat cu 10 zile, începând cu data de 8 februarie, în ordinea programării inițiale”, se mai arată în comunicat.

România are contractate în jur de 20 de milioane de doze de vaccin Pfizer

România a contractat în jur de 20 de milioane de doze de vaccin BioNTech Pfizer, iar până la sfârşitul lui martie ar trebui să sosească în jur de 2,5 milioane de doze, a anunţat, vineri, Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

„Până în momentul de faţă, există două companii care au aprobat un vaccin de punere pe piaţă în interiorul UE: Pfizer şi Moderna. Pentru acestea, România are contractate în jur de 20 de milioane de doze de vaccin, dacă vorbim de BioNTech – Pfizer, până în luna septembrie.

Până la sfârşitul lunii martie, din aceste 20 de milioane, ar trebui să sosească în România în jur la 2,5 milioane de vaccinuri”, a precizat Baciu.

Vezi și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇