Să-mi dozez anticorpii înainte să fac doza 3 a vaccinului antiCovid? Cum interpretez rezultatele? Dr. Gindrovel Dumitra răspunde la întrebările zilei

<i>Să-mi dozez anticorpii înainte să fac doza 3 a vaccinului antiCovid? Cum interpretez rezultatele?</i> Dr. Gindrovel Dumitra răspunde la întrebările zilei

În acest moment, dozarea de anticorpi satisface doar o curiozitate, nu reprezintă o bază științifică pentru a lua anumite decizii, cum ar fi momentul optim pentru administrarea dozei 3 de vaccin, pentru că încă nu există suficiente studii care să coreleze valoarea anticorpilor cu protecția asigurată organismului pe o anumită perioadă, or asta este tot ceea ce contează, spune dr. Gindrovel Dumitra.

Odată cu deschiderea campaniei de vaccinare antiCovid cu doza 3, rețelele de socializare au fost inundate cu întrebări, mai ales că în mass-media au apărut informații potrivit cărora nivelul anticorpilor din organism scade odată cu trecerea timpului de la prima doză administrată.

Și atunci, în mod natural, ne întrebăm dacă nu cumva e bine să ne facem mai întâi unul din testele aflate pe piață care să ne spună câți anticorpi avem (după vaccinare sau după trecerea prin boală) și abia apoi să decidem momentul optim pentru a face și doza 3, mai devreme sau mai târziu, pentru a ne proteja cât mai bine și pe termen cât mai lung în fața bolii.

Pe de altă parte, rezultatele testelor pentru anticorpi sunt foarte diferite, în funcție de testul folosit, dar și de organismul fiecăruia, așa că am întâlnit deseori întrebarea: Dacă pe foaia mea cu rezultatul primit scrie 20, sau 700, sau 5.000, e mult sau puțin? E bine sau e rău?

ADVERTISING

Pe mine nu mă preocupă neapărat câți “soldați” mai am în tranșee, pentru că ei se vor duce la un moment dat, pe mine cel mai mult mă interesează să învăț organismul cum să fabrice singur acești “soldați”, într-un timp cât mai scurt, pe o perioadă cât mai lungă de acum înainte”, subliniază dr. Gindrovel Dumitra, medic primar, coordonator al Grupului de Vaccinologie din cadrul Societăţii Naţionale de Medicină Familiei (SNMF) și membru al Comitetul naţional pentru vaccinarea anti-COVID (CNCAV), care a acceptat invitația de a ne oferi câteva explicații clare, pe înțelesul tuturor, explicații pe care vi le prezentăm în continuare:

Gindrovel-Dumitra

De ce să facem și doza 3? Depinde momentul când o facem de vreunul dintre testele pentru dozarea anticorpilor comercializate pe piață?

Anticorpii îi obținem după ce am administrat organismului un antigen.

Prin vaccinare, organismul ce face? Produce “soldățeii” care luptă cu boala, dar cum? Mai întâi, produce unitatea care pregătește “soldățeii” – adică fabrica de “soldați”, să îi zicem așa.

Construirea acestor “fabrici” durează cam 2 săptămâni, poate chiar  mai mult. Acesta este și motivul pentru care nu avem protecție de la început, imediat după vaccinare.

ADVERTISING

Deci la prima doză administrăm un vaccin care produce o fabrică de “soldați”. Această fabrică va produce niște “soldați” care vor merge în ”tranșee”. Dar ei nu sunt suficienți.

La a doua doză, găsim deja o fabrică de “soldați”, știm cum se face fabrica, știm cum se fac “soldații”, dar se vor mai fabrica încă zece “fabrici” de “soldați” (să zicem așa). Aceste “fabrici” produc un număr de 1 milion de “soldați”, să zicem, care se duc în tranșee. Acești “soldați”, care reprezintă anticorpii noștri, stau acolo poate 6 luni, poate 8 luni, poate 3 luni.... Depinde de fiecare în parte (știm că unele persoane au un titru de anticorpi mai mare, altele mai mic, depinde de organism).

Între timp, în 4-6 luni, se maturează o altă categorie de “fabrici”, cărora noi le spunem celule B cu memorie, care se află situate la nivelul măduvei osoase. Aceste celule B vor ști să fabrice mult mai rapid “soldații”. Practic, ele înlocuiesc acele “fabrici” pe care le gândiserăm noi înainte...

Chiar dacă mai am “soldați” în tranșee (și ei pot să fie eficienți), când vaccinez după 4-6 luni voi găsi aceste celule B capabile să se matureze, să se expandeze. Ele reprezintă matrițele prin care fabricăm automat “soldații”.

ADVERTISING

Să zicem că prima oară îi fabricăm manual. Acum vom ști să îi fabricăm automat.

Practic, pe mine nu mă preocupă neapărat câți “soldați” mai am în tranșee, pentru că ei se vor duce la un moment dat, pe mine cel mai mult mă interesează să învăț organismul cum să fabrice singur acești “soldați”, într-un timp cât mai scurt, pe o perioadă cât mai lungă de acum înainte.

Cum fac acest lucru? Maturând limfocitele B cu memorie. Ele sunt ținta pentru care noi administrăm doza 3.

Practic, în acest fel obținem nu doar o creștere a titrului de anticorpi (adică a numărului de “soldați” care ne ajută în lupta cu boala), obținem ceva în plus: Memoria pe termen lung.

De aceea, noi nu încurajăm absolut deloc testarea, înainte sau după administrarea vaccinului, pentru că nu anticorpii reprezintă elementul cel mai important pe care noi trebuie să îl luăm în calcul.

Cel mai important lucru este, repet, să facem și acest rapel, astfel încât să avem o protecție pe termen lung și la un nivel cât mai înalt.

Rapel = doza 3 administrată la o distanță mai mare de 6 luni de la doza 2.

Dacă o facem mai devreme (la 2 sau la 3 luni), nu obținem același efect, ne cresc doar “soldații”, dar organismul e în continuare pe ”fabrică manuală”, pentru că nu a fost capabil să își confecționeze ”fabrica automată”.

E periculos să te vaccinezi cu doza 3 acum, când numărul de cazuri de Covid19 a atins niveluri record și există riscul să te și infectezi?

Există riscul să te infectezi, sunt perfect de acord, dar nu se întâmplă nimic dacă ai deja clone celulare stimulate anterior, în momentul în care ai primit vaccinul.

Practic, primești virusul cu o reacție deja declanșată în organism de vaccin, ceea ce creează premisele ca evoluția bolii să fie de durată mai scurtă sau mai puțin gravă.

Chiar dacă o persoană este deja infectată și a trecut o perioadă de timp de la acel moment, dar nu a dezvoltat încă simptome, persoana respectivă se poate vaccina.

În schimb, dacă persoana respectivă devine simptomatică și, mai ales, dacă are febră peste 38C, atunci nu are rost să administrăm vaccinul, pentru că nu vom găsi acele celule care trebuie să declanșeze mecanismele imune, ele fiind deja în folosință pentru declanșarea mecanismelor de apărare a organismului împotriva bolii.

Pe foaia cu rezultatul dozării anticorpilor la mine scrie 20 la altul scrie 5.000. E bine? E rău?

Cea mai mare problemă pe care o avem în acest moment este o lipsă a standardizării. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) încearcă în aceste luni să facă o standardizare a acestor teste care sunt pe piață, în așa fel încât să știm care este corespondentul la cel care are 20 față de cel care are 5.000, cum spuneați dvs.

În acest moment, NU cunoaștem grila de corespondență. Este imposibil să faci o comparație.

Asta pe de o parte. Dar cel mai important lucru pe care îl așteaptă o persoană când își dozează acești anticorpi este să afle dacă are protecție.

Este al doilea hop. Nu avem încă titrul de anticorpi care se corelează cu protecția.

Ce înseamnă asta? Că mai așteptăm încă foarte multe studii care să ne spună că cei care au un titru de 20, de exemplu, nu vor face boala într-un termen de 3 luni, să zicem.

În acest moment, astfel de studii NU sunt disponibile, ca să putem trage o concluzie. Există unele studii, unele date care ne vin, dar nu sunt suficiente ca să putem trage o concluzie.

Din acest motiv, această valoare a anticorpilor nu poate fi interpretată de nimeni ca fiind corelată cu protecția. Or, asta este ceea ce contează!

În acest moment, dozarea de anticorpi satisface doar o curiozitate, nu reprezintă o bază științifică pentru a lua anumite decizii în ceea ce privește măsurile pe care trebuie să le adoptăm fiecare dintre noi pentru a ne feri de infectare.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇