Primim RoAlert săptămânal ca să ne vaccinăm. Cum e cu doza booster la Johnson & Johnson și cine va trebui să facă 3 doze ca să aibă schema completă

Primim RoAlert săptămânal ca să ne vaccinăm. Cum e cu doza booster la Johnson & Johnson și cine va trebui să facă 3 doze ca să aibă schema completă

Preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţii de Vaccinare (CNCAV), col. dr. Valeriu Gheorghiţă, a anunțat în conferința de miercuri că s-a decis ca, în fiecare săptămână, românii să primească un mesaj prin RoAlert prin care să li se reamintească să respecte măsurile antipandemice și, în caz că nu au făcut-o, să se vaccineze.

La câteva minute după anunțul șefului CNCAV, telefoanele celor din sală au început să emită la unison alarma RoAlert. În mesajul transmis, de ”alertă extremă”, românilor li se cere să se informeze din surse oficiale, să respecte măsurile de igienă și distanțare fizică și să se vaccineze.

alerta-covid
Foto: SpotMedia.ro

Gheorghiță a mai spus că în special pacienții cu un sistem imunitar slab vor fi contactați de Casa Națională de Asigurări de Sănătate să se vaccineze, dar și medicii de familie urmează să-și contacteze individual pacienții aflați în evidență pentru a-i sfătui să aleagă să fie imunizați.

ADVERTISING

Despre pacienții imunodepresivi, Gheorghiță a anunțat că, în cazul lor, schema completă de vaccin va fi de 3 doze cu vaccinurile Pfizer și Moderna. Dacă schema e abia acum începută, doza a treia va fi administrată la o diferență de 28 de zile, de cea de-a doua. Și acești pacienți vor beneficia de o doză booster - a patra în acest caz -, aceasta urmând să fie administrată la 6 luni de la doza 3.

”Agenția Europeană a Medicamentului a autorizat ieri cele 2 recomandări pentru administrarea de o doză suplimentară de vaccin pentru persoanele cu imunodeprimare, care va cuprinde atât Pfizer, cât și Moderna, ceea ce înseamnă că vom avea o schemă de trei doze inițial, plus la un moment dat un rapel, la minim 6 luni.

Cei care au un răspuns imun normal vor avea schema de două doze la prima vaccinare și un rapel după minim 6 luni, acea doză booster care a fost deja demarată în România din data de 28 septembrie.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Această doză suplimentară, care se recomandă persoanelor cu răspuns imun scăzut, se administrează la 28 de zile, la Pfizer și Moderna. Avem deja o centralizare a categoriilor de pacienți care pot beneficia de 3 doze de vaccin de la prima schemă. Se va face ulterior o informare a Agenției Naționale a Medicamentelor și vom definitiva și instrucțiunea în baza căreia se va aplica această recomandare și va fi updatat atât Registrul electronic al vaccinărilor, cât și platforma de programare”, a anunțat Gheorghiță.

În ce privește certificatul verde, autoritățile spun că nu se va schimba nimic și schema completă rămâne cu 2 doze, asta dacă nu se va lua la nivelul UE decizia de modificare a regulilor.

Cum e cu doza booster la Johnson & Johnson

Despre cei care au ales să se imunizeze cu Johnson & Johnson, medicul a transmis că deciziile vor fi luate luna aceasta.

ADVERTISING

”Știm că avem în momentul de față persoanele care au fost vacinate cu Johnson & Johnson, pentru care am anunțat că nu se recomandă doza de rapel.

J&J a depus deja la FDA datele pentru autorizarea dozei booster, se așteaptă ca la jumătatea lunii octombrie să se facă o recomandare din partea comisiei de experți. În România, sunt peste 840.000 de persoane care au primit schema de vaccinare cu J&J . Și Agenția Europeană a Medicamentului va primi aceste date științifice și vom avea recomandări”, a explicat Valeriu Gheorghiță.

Se redeschid centrele de vaccinare

Șeful CNCAV a dat apoi datele actualizate ale vaccinării în România.

El a precizat că centrele de vaccinare care au fost închise temporar sau au avut programul redus au început să se redeschidă.

  • 228.865 de persoane vaccinate cu a treia doză, dintre care 52,3% sunt din categoria persoanelor vulnerabile (peste 65 de ani, pacienți cronici sau din centre rezidențiale), 26% fac parte din persoanlul medico-sanitar, 4,1% sunt cadre didactice și 21,9% persoane care deservesc activități critice (centrale electrice, HORECA, comunicații, personal navigant, angajați din industria procesării și distribuției de alimente, personal din curierat, domeniul poștal, din culte religioase, domeniul salubrizări etc.)
  • 2.893 de cabinete ale medicilor de familie vaccinează anti-COVID și au administrat doze pentru 449.915 persoane, majoritatea în mediul rural.

În ce privește topul județelor, Capitala stă cel mai bine, chiar dacă aici observăm și că avem cel mai mare număr de cazuri noi. Iată situația persoanelor de peste 12 ani, eligibile pentru vaccinare:

  • București - 52,77% din populație
  • Cluj - 47,85% din populație
  • Sibiu - 40,96% din populație
  • alte 17 județe au rata între 30 și 39,9%
  • 22 de județe au rata de vaccinare între 20 și 30%
  • nu mai e niciun judet sub 20% rata de vaccinare

În ce privește datele pe categorii de vârstă, situația e următoarea:

  • Între 60-69 de ani - 40,6%
  • Între 50-59 de ani - 40,1%
  • între 12-15 ani - 6,2%
  • între 16 și 19 ani - 22,07%
  • peste 80 de ani - 20%

Citește mai multe despre situația cauzată de Covid în România:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇