Masca devine obligatorie în toate spaţiile publice deschise, în localităţile unde incidenţa cazurilor de Covid a depăşit 6 la mia de locuitori, conform ordinului semnat de miniştrii Sănătăţii şi Afacerilor Interne.
”Cseke Attila, ministrul Sănătăţii, şi Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne, au semnat ordinul pentru completarea Ordinului ministrului Sănătăţii şi al ministrului Afacerilor Interne nr. 874/81/2020 privind instituirea obligativităţii purtării măştii de protecţie, a triajului epidemiologic şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS-CoV-2 pe durata stării de alertă.
Conform documentului, în localităţile în care incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori, se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie, în toate spaţiile publice deschise”, anunţă Ministerul Sănătăţii.
Vor fi exceptate de la obligativitatea purtării măştii de protecţie în spaţiile publice deschise persoanele care desfăşoară activităţi, inclusiv sportive, în mod individual sau împreună cu persoanele cu care locuiesc.
Ministerul Sănătății precizează că o persoană care circulă singură sau cu persoane cu care locuiește împreună, într-un spațiu deschis unde nu este aglomerat (activitate sportivă, activitate în parc, pe stradă, merge cu bicicleta etc.), nu trebuie să poarte mască.
Atunci când interacționează cu altcineva decât cu persoane cu care locuiește împreună, nu se mai consideră activitate în mod individual și trebuie să poarte mască.
Alte excepţii se pot stabili, la propunerea DSP-urilor, prin hotărâri ale comitetelor judeţene, respectiv al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă.
Documentul se va publica miercuri în Monitorul Oficial al României.
"Masca și-a dovedit utilitatea. Sigur că nu este un mijloc perfect"
"După cum știm deja în experiența aceasta de un an și jumătate, masca și-a dovedit utilitatea. Sigur că nu este un mijloc perfect, sigur că nu ne-am fi dorit să ajungem aici, mizând pe o populație protejată prin vaccin, dar masca va avea o influență, chiar dacă nu foarte mare, asupra evoluției bolii.
Sigur că nu este singurul lucru care poate să influențeze această evoluție, e doar unul dintre ele. Primul, în mod evident, este vaccinarea, al doilea e distanțarea fizică, al treilea - igiena personală. Deci sunt un cumul de măsuri care sunt necesare dacă vrem să vedem efecte serioase asupra pandemiei, dar masca este unul dintre ele”, a explicat decizia miercuri Adriana Pistol, vicepreşedintele INSP, într-o conferinţă de presă.
Autoritățile anunța, miercuri, 14.744 de cazuri de coronavirus, depistate în ultimele 24 de ore. Este o ușoară scădere față de ieri, când am avut raportate 15.037 de infectări, ceea ce a reprezentat un nou record pentru ţara noastră de la începutul pandemiei. Din păcate, avem un nou record al deceselor: 328 de persoane au murit în ultimele 24 de ore din cauza Covid.