Rusia anunţă că 1,5 milioane de oameni din lume au fost vaccinaţi cu Sputnik V. Nu spune și în ce țări

Rusia anunţă că 1,5 milioane de oameni din lume au fost vaccinaţi cu Sputnik V. Nu spune și în ce țări

Rusia a anunţat că 1,5 milioane de oameni, în întreaga lume, au fost vaccinaţi cu vaccinul împotriva noului coronavirus Sputnik V, promovat puternic de Kremlin, care l-a transformat într-un instrument de influenţă geopolitică.

Un purtător de cuvânt al Fondului Suveran rus (RDIF, care a finanţat dezvoltarea vaccinului), Arseni Palaghin, a confirmat acest număr pentru AFP, fără să ofere detalii cu privire la repartizarea persoanelor vaccinate în diverse ţări care au comandat vaccinul rusesc.

”Nu putem spune câţi oameni au fost vaccinaţi în Rusia şi câţi în restul lumii”, a declarat el.

ADVERTISING

Rusia a fost prima ţară din lume, în august, care a omologat un vaccin împotriva noului coronavirus, un anunţ care a fost primit cu scepticism de către comunitatea internaţională, care l-a considerat prematur, înainte de lansarea testelor în masă (faza 3) şi de publicarea rezultatelor ştiinţifice.

800.000 de ruși ar fi fost vaccinați

Ministrul rus al Sănătăţii Mihail Muraşko anunţa săptămâna trecută că 800.000 de ruşi au fost vaccinaţi şi că 1,5 milioane de doze au fost distribuite în ţară.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Un consilier al lui Muraşko anuţa duminică la televiziunea publică rusă lansarea unor negocieri cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) în vederea includerii Sputnik V într-o listă de vaccinuri care pot fi utilizate în situaţii de urgenţă.

Potrivit consilierului, acest lucru ar permite simplificarea procedurii de înregistrare a vaccinului şi utilizarea acestuia în cadrul campaniilor OMS în ţări care întâmpină dificultăţi în aceesul la un vaccin.

ADVERTISING

Al doilea val de pandemie în Rusia

Rusia se confruntă cu un al doilea val foarte sângeros de Covid-19, însă autorităţile refuză pentru moment orice nouă izolare la nivel naţional.

Campania de vaccinare a populaţiei ruse a început în decembrie.

Date publicate zilnic de către autorităţi arată că 3,42 de milioane de oameni s-au îmbolnăvit de la începutul pandemiei şi că au murit peste 62.000, însă aceste statistici înregistrează numai morţile a căror cauză directă este noul coronavirus, în urma unei autopsii.

În baza unei definiţii mai largi a cauzei morţii, aproximativ 180.000 de oameni au murit din cauza Covid-19 în Rusia de la începutul pandemiei.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇