Reprezentantul OMS venit în România: Vă implorăm, vaccinați-vă! Următoarea mutație ar putea afecta copiii

Reprezentantul OMS venit în România: Vă implorăm, vaccinați-vă! Următoarea mutație ar putea afecta copiii

Delegația OMS în România a ajuns la o concluzie, la capătul primelor zile dedicate analizei situației create de valul 4 Delta în țara noastră. Ei se declară impresionați că în România se poartă mască, se păstrează distanța, dar ne imploră să ne vaccinăm. În caz contrar, virusul va suferi mutații care le-ar putea face rău copiilor noștri, spun reprezentanții OMS.

”Mulțumim Colegiului Medicilor pentru că a făcut tot ce i-a stat în putință să salveze vieți. Acum se văd rezultatele. În ultimele două zile incidența de cazuri noi a început să scadă, iar rata de vaccinare crește. Totuși, mulți oameni mor, mulți sunt în stare gravă, iar ce vedem aici este o pandemie a nevaccinaților. E momentul să colaborăm, să credem în dovezi, în medicină. Noi la OMS vom lucra cu Colegiul Medicilor și le vom susține munca”, a declarat Dorit Nitzan, director pentru situaţii de urgenţă (OMS Europa).

ADVERTISING

Întrebat ce ar trebui să facă românii în condițiile în care chiar unii medici sunt sceptici și nu recomandă vaccinarea, reprezentantul OMS a făcut apel la informare corectă.

”Vaccinurile care sunt administrate în România sunt validate și nu mai sunt în teste. Nciciodată nu am avut un număr atât de mare de oameni vaccinați la nivel global și vedem că da, există anumite efecte secundare, majoritatea sunt trecătoare (…). Cei nevaccinați își pun viețile și viețile altora în pericol. Le cerem tuturor: concentrați-vă pe dovezi!

ADVERTISING

Este multă dezinformare, iar social media o are putere imensă. Să o folosim într-un mod pozitiv, să schimbăm vieți. Suntem în război cu un virus care nu cunoaște granițe, nu cunoaște limite… Nu e o creatură sofisticată, dar știe cum să supraviețuiască. Iar următoarele mutații le-ar putea face rău copiilor. Așa că haideți să fim atenți și să acționăm rapid”, a spus ea.

Jurnaliștii au vrut să afle și dacă există vreo teamă legată de eventuale cazuri mai grave la copii.

”În acest moment nu avem dovezi de cazuri grave, dar mutațiile evoluează, iar virusul e sofisticat, poate ajunge acolo. Și spun asta pentru că, cumva, în unele societăți - nu știu despre România - bătrânii cred că ”asta e viața”. Trebuie să fim atenți. Fiecare viață contează. Noi suntem aici să salvăm vieți și să salvăm vieți ale generației viitoare. E timpul să ne ținem de mâini, să facem un singur scut. E un război global. E pandemie. E ca un scut, dacă stăm toți ca un zid, virusul nu poate să treacă de noi, să se inflitreze. Dacă avem ”găuri”, se infiltrează și se schimbă.

ADVERTISING

Reprezentantul OMS spune că majoritatea bolnavilor pe care i-a văzut în spitalele românești sunt dintre cei care refuză vaccinarea.

”Am vizitat spitale, am văzut aici și în multe alte țări cine sunt cei bolnavi. Așadar, vă rugăm, vă implorăm, vaccinați-vă. Suntem foarte impresionați de măsurile României. Aveți măști, păstrați distanța. Iată, ne respectăm. Hai să facem un pas înainte în solidaritate și armonie. Fără certuri”, spune ea.

În ceea ce privește tulpina românească, fiecare comunitate care nu are rată mare de vaccinare este un loc în care pot să apară mutații, spune reprezentantul OMS.

”Poate apărea aici, a apărut în India, a fost în UK și alte țări. Este un risc”, afirmă ea.

O.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇