Ce alegi pentru doza a treia? Vaccinul cu cea mai ridicată protecție și cu cele mai puține efecte secundare

În zilele și săptămânile următoare, zeci de mii de români își vor face a treia injecție. Cei mai mulți vor alege același tip de ser pe care l-au făcut inițial, dar unii trebuie să schimbe. Vaccinul AstraZeneca nu a fost autorizat pentru booster (rapel). Ce spun specialiștii despre efecte adverse la doza 3.
Ce alegi pentru doza a treia? Vaccinul cu cea mai ridicată protecție și cu cele mai puține efecte secundare

Să îmi fac a treia doză de vaccin? Care vaccin are cele mai puţine efecte adverse la doza 3?

Până la sfârșitul lunii octombrie, peste 880.000 de persoane s-au vaccinat cu a treia doză. Această posibilitate a apărut, începând cu data de 28 septembrie, în urma unei decizii a CNCAV, Ministerului Sănătății și Agenției Naționale a Medicamentului.

La șase luni de la cea de a doua doză, specialiștii anunță că e necesară o nouă injecție pentru că protecția oferită de vaccin scade semnificativ.

“Trebuie să spun, din propria mea experiență de imunolog, că nu aș fi deloc surprins ca regimul complet adecvat de vaccinare să fie, probabil, format din trei doze”, a anunțat doctorul Anthony Fauci, directorul Institutului Național de Boli Infecțioase și Alergii din SUA, la începutul lunii septembrie.

ADVERTISING

Atât FDA, agenția medicamentului din SUA, cât și agenția europeană (EMA) au autorizat folosirea celei de a treia doze de vaccin, după ce s-a constatat că protecția în fața infecției Covid-19 scade după șase luni la multe persoane.

În acest moment, indiferent care a fost schema de vaccinare inițială, o persoană își poate face un booster (doza a treia) după o perioadă de minimum 6 luni.

  • La cei care s-au vaccinat cu Pfizer, doza a treia poate fi Pfizer sau Moderna.
  • La cei care au făcut Moderna, doza a treia poate fi Pfizer sau jumătate de doză Moderna (50 de micro-grame, în loc de 100).
  • La cei care au făcut AstraZeneca, doza a treia poate fi Pfizer sau Moderna.
  • La cei care s-au vaccinat cu Johnson & Johnson, după șase luni, pot face o nouă doză de Pfizer, Moderna sau Johnson & Johnson.
TabelBooster-1
Prezentare grafică a schemei de vaccinare cu a treia doză - Sursa: Guvernul României

Doza a treia și ultima?

Dar mulți dintre cei care vor să-și facă o a treia doză vor să știe care este decizia potrivită pentru a avea cât mai puține efecte secundare și pentru a obține o protecție cât mai mare.

Conform datelor strânse până acum, mai mulți experți susțin că protecția realizată de cea de a treia doză e efectivă și definitivă, cu privire la variantele de coronavirus existente.

Un studiu realizat pe 1.158.269 de persoane eligibile pentru a fi vaccinate cu a treia doză și publicat în revista Lancet arată că “descoperirile sugerează că o a treia doză de vaccin ARNm BNT162b2 este eficientă în protejarea persoanelor împotriva efectelor severe legate de COVID-19, în comparație cu primirea a doar două doze cu cel puțin 5 luni în urmă”.

Studiul a fost realizat în Israel, țara care a vaccinat cele mai multe persoane cu cea de a treia doză, iar numărul de infectări a scăzut semnificativ.

Which COVID Vaccine Booster is Best? Pfizer vs. Moderna vs. J. Johnson (Update 137)
VIDEO. Prezentarea studiului despre eficacitatea și efectele secundare ale celei de a treia doze - Sursa: MedCram / YouTube

Eficacitatea celei de-a treia doze

O cifră sugestivă publicată în studiu arată că o persoană care a făcut a treia doză de Pfizer are cu 92% șanse mai puține să ajungă în spital decât o persoană care a făcut primele două doze.

Vaccinul Pfizer își pierde capacitatea de prevenție a infectării cu Covid-19 după șase luni, scăzând de la 88 la 47%, conform datelor publicate de Guvernul SUA. De aceea, e necesară o a treia doză.

În ce privește cel mai eficient booster (a treia doză) este Moderna, conform unui studiu realizat de Centrul pentru Dezvoltarea Vaccinurilor și Sănătate Globală.

Trebuie precizat că acest raport e unul preliminar și încă nu a fost verificat de grupuri independente de cercetare.

Dar după analizarea datelor obținute reiese că a treia doză făcută cu Moderna, indiferent de schema inițială de vaccinare, oferă cel mai ridicat nivel de anticorpi.

În ce privește nivelul cel mai redus de efecte secundare, a treia doză de la Pfizer produce cele mai puține reacții adverse, indiferent de schema inițială de vaccinare, conform datelor publicate de studiul citat.

Indiferent de vaccin, cei care fac a treia doză au șanse de peste 90% să nu mai facă forme medii și grave de boală în situația în care nu mai apare o nouă variantă a virusului mai contagioasă ca Delta.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇