Dacă sunt vaccinat cu AstraZeneca, pot să fac a treia doză cu Pfizer? Răzvan Cherecheș răspunde

Dacă sunt vaccinat cu AstraZeneca, pot să fac a treia doză cu Pfizer? Răzvan Cherecheș răspunde
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

A treia doză cu un vaccin ARNm, fie el Pfizer sau Moderna, este chiar indicată pentru cei vaccinați inițial cu vaccinul de la Oxford/AstraZeneca.

Afirmația este făcută de specialistul în săntătate publică Răzvan Chrecheș, care le răspunde celor care s-au vaccinat cu AstraZeneca și cărora acum le este propus un booster cu un vaccin ARNm.

”Întrebare: dacă am făcut primele 2 doze cu AstraZeneca, este ok ca a 3-a doză să fie Pfizer? Răspuns: da, este ok”, spune el într-o postare pe Facebook.

întrebare: dacă am făcut primele 2 doze cu AstraZeneca, este ok ca a 3-a doză să fie Pfizer?răspuns: da, este...

Publicată de Razvan Chereches pe Vineri, 1 octombrie 2021

Cherecheș face referire la studiile tip ”mix & match” și spune că oamenii pot face liniștiți combinații între AstraZeneca și Pfizer, AstraZeneca și Moderna, Pfizer și Moderna.

ADVERTISING

”Studiile de mix and match au arătat răspuns imunologic foarte solid la combinațiile AZ + Pfizer, fără vreun efect advers semnificativ

și da, sunt ok și combinațiile: AZ + Moderna, Pfizer + Moderna”, spune el, făcând trimitere la un studiu publicat în revista Nature.

Studiul CombiVac arată beneficiile vaccinării heterologe

Un studiu preliminar publicat în luna mai în revista Nature desfășurat pe peste 600 de oameni a fost primul care a arătat beneficiile combinației dintre vaccinuri.

Potrivit cercetătorilor din Spania, vaccinarea oamenilor cu vaccinuri de la Oxford/AstraZeneca și PfizerBioNTech potențează răspunsul imun împotriva coronavirusului.

ADVERTISING

Începând cu luna aprilie, studiul spaniol CombiVac desfăsurat de Institutul de Sănătate din Madrid Carlos III a înrolat 663 de persoane care au primit deja prima doză de Oxford-AstraZeneca, bazat pe adenovirus inactivat de cimpanzeu.

Două treimi dintre cei incluși în studiu au fost selectați la întâmplare pentru a primi un rapel cu Pfizer, la cel puțin opt săptămâni după prima doză. Alți 232 de participanți au primit placebo.

Rapelul cu Pfizer a sporit sistemul imunitar al participanților vaccinați cu AstraZeneca, se arată în concluzia studiului desfășurat la Spitalul Universitar all d’Hebron din Barcelona.

ADVERTISING

După cea de-a doua doză, participanții au început să producă niveluri foarte înalte de anticorpi iar acești anticorpi au fost capabili să neutralizeze coronavirusul în laborator. Participanții care au primit vaccinul placebo nu au avut nicio modificare în nivelul de anticorpi.

Acesta este și obiectivul cercetătorilor: de a descoperi beneficiile combinației de vaccinuri, cunoscută deja ca vaccinarea heterologă, folosită deja împotriva altor boli, precum Ebola.

”Aceste răspunsuri imune arată promițător și arată potențialul vaccinării heterologe”, spune și Dan Barouch, directorul Centrului de Virologie și Cercetarea Vaccinului la Beth Israel Deaconess Medical Center din Boston, Massachusetts.

De fapt, răspunsul puternic la strategia ”mix and match” este în totalitate previzibil încă de la imunologia de bază, spune și Daniel Altmann, imunolog la Imperial College London.

Mai mult decât atât, chiar e indicat ca a treia doză să se facă folosind un vaccin bazat pe tehnologia ARNm, pentru că la o a treia doză cu un vaccin bazat pe adenovirus, corpul deja a dezvoltat o rezistență împotriva adenovirusului.

Este adevărat că, în cazul combinării a două astfel de tipuri de vaccinuri, oamenii se pot aștepta la efecte adverse dar studiul a arătat că niciunul dintre participanți nu s-a confruntat cu efecte severe.

O.D.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇