Tulpina românească de coronavirus, de la negare la îngrijorare

În data de 11 octombrie, laboratorul de Infecții Virale și Respiratorii a Institutului Cantacuzino anunță, pe aplicația globală de monitorizare a tulpinilor de coronavirus, o versiune locală a variantei Delta. Pe această aplicație sunt listate sute de noi tulpini de coronavirus descoperite în diferite țări și teritorii.
Tulpina românească de coronavirus, de la negare la îngrijorare
  • Medicul Florin Roșu din Iași a trimis probe la Institutul Matei Balș pentru secvențiere genetică, fiind convins că există o modificare a virusului.
  • Epidemiologul Doina Azoicăi spune că nu crede că o tulpină nouă a reușit să se dezvolte în zona Moldovei și așteaptă rezultatele analizelor.
  • De la Delta, aprilie 2021, nu a mai apărut nicio variantă care să provoace îngrijorare.
  • Stabilirea gravității unei noi tulpini durează câteva săptămâni după confirmarea genetică. 

Numărul mare de infectări zilnice, dar și gravitatea cazurilor cu care se întâlnesc medicii, i-au făcut pe specialiști să vorbească despre posibilitatea apariției unei variante românești îngrijorătoare de SARS-Cov-2.

“Cea mai mare teamă a mea este posibilitatea de a se dezvolta o tulpină autohtonă pe acest fond și s-o luăm de la capăt”, a declarat medicul Gindrovel Dumitra pentru Spotmedia.ro.

ADVERTISING

Acesta era îngrijorat de faptul că o astfel de tulpină ar putea genera un nou val pandemic în regiune, în condițiile în care în Europa de est, rata de vaccinare e redusă.

Temerile au fost confirmate și de către medicul Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, acesta spunând că o astfel de posibilitate “ar fi un coșmar”.

Tulpină nouă sau agravare a tulpinii Delta

Marți, 26 octombrie, medicul Florin Roșu, directorul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași a decis să trimită la Institutul “Matei Balș” din București un număr de 7 probe pentru o “secvențiere genetică”.

MedicFlorinRosuIasiFB
Medicul Florin Roșu, managerul Spitalului de boli Infecțioase din Iași, crede că o nouă tulpină s-a dezvoltat în regiunea Moldovei - Foto: Facebook / Dr. Florin Roșu

“Ținând cont de modalitatea în care se manifestă în momentul de față pacienții ce prezintă COVID-19, bănuiesc că discutăm, dacă nu de o nouă tulpină, de o agravare a tulpinii Delta, din punct de vedere al simptomatologiei. În consecință, atât timp cât sunt adeptul medicinei bazate pe dovezi, se impune o secvențiere, astfel încât să știm dacă ne confruntăm în continuare cu varianta Delta sau discutăm despre o nouă tulpină”, a declarat medicul Florin Roșu pentru postul de radio România Actualități.

În data de 11 octombrie, laboratorul de Infecții Respiratorii Virale al Institutului Cantacuzino, aflat în administrarea Ministerului Apărării, raportează pe platforma GISAID, una care prezintă în timp real toate variantele de coronavirus, o versiune românească a tulpinii Delta.

Aceasta a primit indicativul: hCoV-19/Romania/B-480940/2021. Trebuie precizat că pe GISAID sunt anunțate mii de variante de laboratoare din întreaga lume. Acestea sunt stocate, analizate și urmărite pe parcurs pentru a se observa în ce direcție o vor lua. În aceeași zi, cu varianta românească a Delta a fost anunțată și una din Turcia.

O modificare importantă a simptomelor

“Nu a fost confirmat că la Iași ar fi apărut o nouă tulpină. …nu am această informație oficială. Atât timp cât aceste tulpini nu sunt analizate, nu sunt secvențiate, nu sunt caracterizate de un centru de referință, nu putem face asemenea afirmații. Este puțin probabil să apară la Iași o emergență a unei tulpini noi. Așteptăm să vedem ce spun analizele moleculare”, a declarat doctorul epidemiolog Doina Azoicăi, pentru Spotmedia.ro. 

Medicul Florin Roșu a observat o modificare importantă a simptomelor Covid-19 la pacienții care ajung la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași. 

El vorbește de o deteriorare extrem de rapidă a capacității de respirație a multor persoane infectate. Trecerea de la o stare gravă, dar stabilă, la una care necesită terapie intensivă se produce în mai puțin de o oră.

Medicul pune această evoluție pe seama unei noi tulpini a virusului.

“Pacienții care se prezintă în triajul Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași, în primă fază prezintă un necesar minim din punct de vedere al oxigeno-terapiei – discutăm undeva la 3-5 litri de oxigen pe minut, iar într-un interval relativ scurt, undeva de la o oră în sus, necesarul de oxigen trebuie să fie escaladat, ajungând undeva la 25 de litri pe minut. Este nevoie de intervenția colegilor noștri de la terapie intensivă și, de cele mai multe ori, internarea pacientului direct la ATI. În consecință, observăm o modificare importantă din punct de vedere al simptomelor COVID-19”, a declarat medicul Florin Roșu pentru România Actualități.

Variante de interes și îngrijorare

Această manifestare virulentă a bolii, care a fost observată în ultima vreme în zona Moldovei, a fost confirmată și de Nelu Tătaru, fost ministru al Sănătății, care a vorbit despre ea într-o intervenție la o emisiune TV a postului Realitatea Plus.

Organizația Mondială a Sănătății împarte tulpinile de coronavirus în două mari categorii: variante de interes (Variants of Interes, VOI) și variante îngrijorătoare (Variants of Concern, VOC).

TIMISOARA - VIZITA - MINISTRUL SANATATII - NELU TA
Nelu Tătaru, fost ministru al Sănătății, a confirmat îngrijorările unor specialiști cu privire la posibilitatea apariției unei variante autohtone a virusului - Foto: Emanuel Titus Ilieși / Mediafax Foto / Hepta.ro

Cele din ultima categorie sunt tulpinile care se răspândesc masiv și devin dominante la un moment dat.

Aici se află variantele: Alfa (Marea Britanie, decembrie 2020), Beta (Africa de Sud, decembrie 2020), Gama (Brazilia, ianuarie 2021) și Delta (India, aprilie 2021).

În categoria variantele de interes (VOI), tulpini care sunt monitorizate, dar care n-au reușit să capete tracțiune și nu sunt o amenințare pentru protecția realizată de vaccin, sunt două: Lambda (Peru, iunie 2021) și Miu (Columbia, august 2021).

Sunt specialiști care susțin că în situația în care din luna mai nu a mai apărut o variantă mai periculoasă ca Delta, atunci valul patru ar putea să fie ultimul cu o gravitate atât de ridicată.

În mod sigur, numărul mare de infectări și rata redusă de vaccinare au dus la modificarea variantei Delta, cum arată și rezultatele publicate de Institutul Cantacuzino, dar mai durează de la câteva zile la săptămâni până când vom ști sigur dacă, în acest val pandemic, pe teritoriul României s-a format o tulpină de “interes”. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇