Gheorghiță: Locul celor de la ATI care mor este luat imediat de alți pacienți. Numărul deceselor este de 68 de ori mai mare decât în Portugalia

Gheorghiță: Locul celor de la ATI care mor este luat imediat de alți pacienți. Numărul deceselor este de 68 de ori mai mare decât în Portugalia
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, spune că, deși numărul pacienților internați la terapie intensivă rămâne constant, nu este o situație îmbucurătoare.

Asta pentru că numărul celor care mor este foarte mare, iar locul lor la ATI este ocupat imediat de alți pacienți care se află în unitățile de primiri urgențe ale spitalelor.

”Numărul celor din ATI rămâne constant. Dar avem un număr mare de decese, iar locul celor decedati a fost luat imediat de alte persoane aflate în secțiile de primiri urgențe ale spitalelor.

ADVERTISING

Sunt pacienți care vin cu insuficiență respiratorie, cu diabet, supraponderali sau vârstinci. Este evident că acest trend se va menține”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Așadar, el a făcut din nou apel la români să se vaccineze, arătând că țara noastră are un număr foarte mare de decese comparativ cu alte state unde rata de vaccinare trece de 80%.

”Este o diferență foarte mare între decesele înregistrate în România și cele din alte țări. Este de peste 50 de ori mai mare decât în Danemarca, unde peste 80% din populație este vaccinată și aproape de 68 de ori mai mare decât în Portugalia, unde peste 90% este vaccinată.

ADVERTISING

Evident că în situația actuală nu avem cum să avem o predictibilitate, pentru că imunizarea la nivel colectiv este foarte scăzută”, a completat Valeriu Gheorghiță.

Numărul vaccinaților este insuficient

Valeriu Gheorghiță a precizat că în ultimele patru săptămâni a existat o creștere progresivă a persoanelor vaccinate, iar majoritatea grupelor de vârstă se apropie de rata de vaccinare 50%.

Excepție fac cei de peste 80 de ani și cei cuprinși între 12 și 15 ani. Totuși, spune Valeriu Gheorghiță, deși este un progres important, este insuficient.

ADVERTISING

„Cea mai ridicată acoperire vaccinală este la grupa 50 - 59 de ani, unde este depășit 50%, urmată de grupa 60 - 69 de ani, unde se apropie de 49%. Grupa 40 - 49 de ani este la 45%.

Practic, exceptând grupa de vârstă peste 80 de ani, care rămâne cu o rată de acoperire vaccinală redusă, de aproape 25%, și grupa 12 - 15 ani, unde acoperirea vaccinală este de aproximativ 12%, toate grupele de vârstă se apropie de 50%.

Este un progres important, însă în continuare insuficient pentru a reduce impactul pandemiei la nivel”, a precizat Valeriu Gheorghiţă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇