Reacţia ministrului Rafila, după primii 3 români cu variola maimuței: Nu e cazul să vedem izolete

Reacţia ministrului Rafila, după primii 3 români cu variola maimuței: Nu e cazul să vedem izolete

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, susţine că oamenii nu trebuie să se sperie după ce un al treilea pacient din România a fost diagnosticat cu variola maimuţei.

„Vreau sa transmitem un mesaj foarte ferm legat de faptul că este o infecție, iar transmiterea comunitară este aproape imposibilă. Deci nu vă gândiți la lucruri care să sperie populația, la izolete sau la lucruri de genul ăsta”, a spus ministrul Rafila, la Antena3.

"Discutăm despre o infecție care se transmite prin contact apropiat și chiar prelungit cu o persoană infectată. Nu discutăm despre o infecție la care rata de transmisibilitate, rata de reproducere, este supraunitară, este mult sub 1. Nu este recomandată vaccinarea populației în astfel de situații. Măsurile care se referă la izolarea persoanelor infectate, tratamentul simptomatic sunt suficiente", a mai spus ministrul Sănătăţii.

ADVERTISING

Pe 2 iunie, când a apărut primul caz de variola maimuței lângă România, medicul Rafila spunea că nu trebuie să ne facem griji: Virusul nu trece granița.

Când vine vaccinul şi cine îl face

Ministrul susține că vaccinurile împotriva variolei s-au scos din utilizare în 1979, atunci a fost eradicată variola, dar spune că la nivel global există foarte mici cantități de vaccin, care de obicei sunt păstrate pentru profesioniști din sănătate care lucrează cu agenți înalt patogeni din această categorie.

„Comisia Europeană are discuții cu un producător, în momentul de față, pentru achiziția unei cantități limitate, în jur de 100.000 de doze, care va fi repartizată statelor membre, proporțional cu populația, cu precizarea că se administrează două doze de vaccin pentru o schemă completă de vaccinare, dar doar la persoanele care sunt contacți sau în primele zile de evoluție a bolii la persoana infectată”, a declarat Rafila, citat de Mediafax.

ADVERTISING

Acesta a fost întrebat când va primi România primele doze.

„Vom avea exact în același moment în care vor avea și celelalte țări din UE, pentru că discuțiile nu sunt făcute de România, sunt făcute pentru țara noastră și pentru celelalte țări membre de către CE”, a răspuns ministrul Sănătății.

Primii 3 români cu variola maimuţei

Medicii români au diagnosticat miercuri încă un bărbat cu variola maimuței. Este al treilea caz înregistrat în țara noastră.

"Este vorba de un bărbat de 31 de ani care s-a prezentat ieri (marți - n.red.) la un spital din București", a anunțat Ministerul Sănătății.

ADVERTISING

Potrivit sursei citate, simptomele au apărut pe data de 10 iunie. "Starea generală a pacientului este bună. Acesta a rămas internat", a transmis ministerul.

Primul caz de variola maimuței a fost diagnosticat luni, în România, la un bărbat în vârstă de 26 de ani din București. Cel de-al doilea caz a fost înregistrat marți, la un bărbat de 32 de ani care s-a prezentat la o clinică medicală din București săptămâna trecută.

A fost declanșată ancheta epidemiologică pentru stabilirea contacților direcți, a precizat Ministerul Sănătății.

Iată ce este variola maimuței: Cum se răspândește, care sunt simptomele și cum se vindecă boala


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇